Kajínek dál bojuje za obnovu procesu, podal další stížnost

Praha - Jiří Kajínek nehodlá vzdát svůj boj za obnovení procesu. Jeho advokát podle serveru Novinky.cz podal podnět pro stížnost pro porušení zákona. Nově zvolený prezident Miloš Zeman už přitom dříve řekl, že je pro obnovu procesu. Domnívá se, že by měl případ na doživotí odsouzeného muže posoudit jiný než plzeňský soud, amnestii by ale Kajínkovi nedal.

Podnět odeslal Zejda na ministerstvo spravedlnosti, protože ministr jediný může stížnost k Nejvyššímu soudu (NS) podat. Z podnětu tehdejší Kajínkovy advokátky Kláry Slámové už stížnost podali dva ministři spravedlnosti - Pavel Rychetský a Pavel Němec, ovšem obě stížnosti NS zamítl.

Zejda se ale pro server vyjádřil v tom smyslu, že soudci už při svém prvním usnesení uvedli, že kdyby se objevil nový důkaz svědčící o nezákonném postupu tehdejších vyšetřujících orgánů kauzy, měl by být podán návrh na obnovu Kajínkova procesu.

Na doživotí odsouzený Kajínek si odpykává trest za dvojnásobnou vraždu a pokus o další z roku 1993. Vinu nikdy nepřiznal, policii obvinil z vykonstruovaného procesu a soud z předpojatosti.