Prodej restituovaného majetku budou muset církve danit

Praha - Osvobození církví od daně z příjmů při prodeji vráceného majetku bude zrušeno. Na návrh poslance Michala Doktora (Jihočeši 2012) to schválila ve zrychleném řízení Poslanecká sněmovna. Daňovou novelu podpořila i opoziční ČSSD, která původně chtěla osvobození zrušit novelou vlastní. Pro schválení Doktorovy normy, kterou podpořila také vláda a nyní ji dostane k projednání Senát, nakonec hlasovalo 136 ze 143 přítomných poslanců.

Daně by měly církve platit při prvním prodeji nemovitostí i movitých věcí, které jim budou v rámci majetkového narovnání se státem vráceny. Osvobození od daně z příjmu jim zůstane jen pro nabytí majetku. Výnos ze zdanění restituovaného majetku odhadnul Doktor na půl miliardy až dvě miliardy korun – nemovitý majetek vracený církvím dosahuje hodnoty 75 miliard korun.

Novela vychází z dohody, kterou Doktor s vládní koalicí uzavřel výměnou za to, že pomůže církevní restituce ve sněmovně prosadit. Církve měly být podle schváleného zákona od daně osvobozeny kvůli tomu, že i v restitučním zákoně z roku 1992 byl převod majetku a jeho prodej od daně z příjmů osvobozen. Podle Doktora je ale osvobození církví v rozporu s názory Evropské komise na zakázanou veřejnou podporu.

Církvím má stát vrátit nemovitý majetek v hodnotě zhruba 75 miliard korun. Během 30 let jim bude také vyplaceno celkem 59 miliard korun navýšených o inflaci. Stát naopak církvím postupně přestane hradit platy duchovních ve výši zhruba půldruhé miliardy korun ročně.