Staronový šéf Akademie Drahoš chce odstranit vědecký „kafemlejnek“

Praha - Prezident Václav Klaus jmenoval šéfem Akademie věd znovu Jiřího Drahoše, začíná mu tak druhé funkční období. Po převzetí jmenovacího dekretu se Drahoš nechal slyšet, že se chce zasadit o změnu financování vědy a že plánuje založit fórum pro spolupráci akademiků a průmyslníků. Jako další cíl si vystudovaný fyzikální chemik dal dokončení a prosazení nové strategie fungování nové akademie věd do roku 2020.

Za týden čtyřiašedesátiletý Drahoš vede akademii od roku 2009. Loni v prosinci byl akademickým sněmem navržen i pro příští čtyři roky. Funkční období začíná Drahošovi na konci března. „Já jsem tomu rád, že to takhle pokračuje,“ poznamenal Klaus k opětovnému jmenování Drahoše do čela akademie.

Drahoš přislíbil, že bude usilovat o novelu zákona týkajícího se podpory výzkumu. Vědcům se nelíbí zejména metoda hodnocení a financování vědecké činnosti, s despektem ji nazývají „kafemlejnek“. „Byli bychom rádi, aby tento nesmysl ze zákona zmizel,“ zdůraznil staronový šéf akademie s tím, že „kafemlejnek“ hází do jednoho pytle instituce s různým způsobem financování.

Stávající systém podle Drahoše vede některé vedoucí vědeckých ústavů k tomu, aby po svých podřízených požadovali namísto kvalitních výzkumů práce, které produkují „body“. Právě na základě těchto bodů získávají instituce od státu příspěvky. Jako řešení Drahoš navrhuje rozdělovat peníze na základě „standardního hodnocení výkonnosti“, tedy pomocí hodnocení s využitím zahraničních expertů.

Pro nadcházející období plánuje také založit fórum pro spolupráci akademiků a lidí z průmyslové sféry, měla by se tak podle něj zlepšit vzájemná komunikace, která nyní příliš nefunguje. „Máme určité problémy při spolupráci s oficiálními průmyslovými institucemi, proto jsme začali více komunikovat s konkrétními představiteli konkrétních firem, kteří mají k výzkumu a vědě velmi blízko,“ popsal Drahoš chování Akademie věd.

Jiří Drahoš:

„My jsme si vědomi toho, že spolupráce s průmyslem mnohdy vázne a že je to problém z obou stran. Navíc některá průmyslová uskupení o tu spolupráci, mám pocit, ani nestojí. Takže jsme se rozhodli zorganizovat určité fórum osobností z podnikatelské a akademické sféry.“

Členy budoucího fóra, jež má momentálně asi osm zástupců, zatím Drahoš nechtěl prozrazovat. Kromě rektorů Karlovy univerzity a ČVUT Hampla a Havlíčka zmínil jen generálního ředitele firmy Siemens Eduarda Palíška. „Je to jedna z firem, se kterou se velmi dobře shodneme na řadě priorit. To se týká jak výzkumu, tak vysokoškolského vzdělávání,“ doplnil šéf akademiků.

Nové vedení má také AMU

Prezident Klaus vedle Drahoše jmenoval i nového rektora Akademie múzických umění Jana Hančila (1962), dosavadního děkana DAMU. V křesle střídá Iva Mathého a AMU by měl vést až do roku 2017.

Dramaturga, vysokoškolského pedagoga a překladatele řady divadelních her Hančila jako jediného kandidáta zvolil v lednu akademický senát školy. Ve své koncepci slibuje Hančil autonomii fakult a intenzivní komunikaci napříč orgány školy. Posílit chce propagaci školy prostřednictvím známých absolventů.