Rychetský po schůzce se Zemanem: Noví ústavní soudci nejdřív v květnu

Praha – Nevyhovující personální situace na Ústavním soudu se podle jeho předsedy Pavla Rychetského vyřeší nejdřív koncem května, a to když půjde vše hladce. Šéf ÚS to řekl po dnešním setkání s nastupujícím prezidentem Milošem Zemanem. Právě hlava státu Senátu návrhy na ústavní soudce předkládá ke schválení.

Ústavní soud má od konce ledna jen dvanáct soudců místo obvyklých patnácti. Navíc do konce roku skončí dalších sedm soudců, v srpnu skončí mandát i Rychetskému. Pokud počet členů klesne pod 12, přestane ÚS přezkoumávat zákony a vyhlášky.

„Mohu vám říci opravdu jedinou větu. Pana prezidenta jsem informoval o kritické situaci na Ústavním soudu,“ řekl předseda ÚS Pavel Rychetský po dnešním setkání s nastupujícím prezidentem. „Pan prezident mi slíbil, že po inauguraci promluví se všemi možnými kandidáty. Pak to (návrhy) okamžitě předloží Senátu.“

Jména možných kandidátů na uvolněná místa ústavních soudců odmítl komentovat. „Myslím si, že je v České republice řada velmi kvalitních kandidátů, ale dokud s nimi nebude mluvit pan prezident, nemá smysl jejich jména zveřejňovat,“ uvedl.

Rychetský zavítal za Zemanem do jeho bytu v Novém Veselí na Vysočině. Nastupující prezident se setkal také s hejtmanem Vysočiny Jiřím Běhounkem. Do Prahy se z Nového Veselí vrátí nastupující prezident v neděli. „Počítám s tím, že odjedu v neděli. Musím vás ale zklamat, ani na pátek ani na sobotu neplánuji žádné návštěvy. Budu trochu odpočívat a hodně studovat,“ řekl dnes novinářům.