Další problém s registrem vozidel, vypsat výběrové řízení se nestihlo

Praha - Centrální registr vozidel má opět problémy. Ministerstvo dopravy České televizi přiznalo, že nestihlo vypsat výběrové řízení na nového provozovatele. Tomu stávajícímu končí smlouva už v březnu. Systém několikrát zkolaboval a na úřadech způsobil několikahodinové fronty. Od léta ho provozovala společnost ATS Telcom, která ho zároveň vyvinula. Kritizovaný systém přitom dodnes nefunguje tak rychle jako před změnou. Náměstek ministra dopravy Miroslav Drobný, který ho měl na starosti, dnes rezignoval. V reakci pro ČTK to ale popřel. Prý zůstává ve funkci a registr podle něj funguje spolehlivě.

Autorem nového registru je společnost ATS Telcom. Starat se o něj má ale podle smlouvy jen do konce příštího měsíce.

Zakázka bude zřejmě zadána nepřímo

Ministerstvo teď přišlo s tím, že nestihne vysoutěžit nového provozovatele a zakázku bude muset nejspíš zadat nepřímo. Nevyloučilo přitom ani možnost, že registr bude i nadále provozovat ATS Telcom. „Minulé vedení ministerstva tu soutěž prakticky nepřipravilo. To výběrové řízení bylo nastaveno nevýhodným způsobem,“ řekl Tomáš Neřold, mluvčí ministerstva dopravy.

Firma navíc za problémy s registrem dosud nedostala žádnou pokutu. Ministerstvo dopravy přitom původně požadovalo za každý den, kdy registr vozidel nefungoval, milionové penále. „Ty smluvní podmínky jsou nastaveny tak, že není šance ty sankce vymáhat,“ konstatoval Neřold.

Nového provozovatele registru vozidel chce ministerstvo dopravy vybrat bez tendru nejpozději do poloviny března. Jeho prvním úkolem bude celý systém zrychlit.

Registr vozidel možná zůstane problémové firmě (zdroj: ČT24)

Správu registru vozidel převzalo ministerstvo dopravy od ministerstva vnitra loni 9. července. Po zhruba hodině provozu nový systém selhal a od té doby se potýká s problémy. Software pro nový registr stál 37 milionů korun, dalších 32,4 milionu korun má ministerstvo dopravy zaplatit za provoz registru. Strana LIDEM oficiálně kvůli přetrvávajícím potížím s registrem vyzvala k odchodu svého ministra Pavla Dobeše, který ve funkci skončil začátkem prosince.