Vedení ERÚ chtějí kriminalizovat „solární baroni“, míní Nečas

Praha – To, co se děje kolem solárních elektráren, ohrožuje českou ekonomiku, shodli se v Otázkách Václava Moravce předseda vlády Petr Nečas (ODS) a lídr opozice Bohuslav Sobotka (ČSSD). Zatímco však premiér je přesvědčen, že za vším stojí skupina „solárních baronů“, které mají skončit v kapse až stovky miliard, Sobotka míní, že chyby mohly nastat v Energetickém regulačním úřad (ERÚ), a chtěl by, aby byla možná jeho rozsáhlejší kontrola.

Energetický regulační úřad počátkem měsíce oznámil, že někteří jeho pracovníci v letech 2005 až 2011 mohli chybně určovat výkupní ceny fotovoltaické elektřiny. Kvůli vyšším cenám tak měly vzniknout až desetimiliardové škody. Hovoří o tzv. fotovoltaickém tunelu. Provozovatelé solárních elektráren naopak tvrdí, že ERÚ manipuluje s daty. V minulosti na „nekontrolovaný rozvoj solárních elektráren“ a střet zájmů části investorů, kteří se ho účastnili, upozornila také Bezpečnostní informační služba.

Za úřad se nyní v Otázkách Václava Moravce postavil premiér Petr Nečas, který odmítl, že by jeho současné vedení manipulovalo s daty. Někteří provozovatelé elektráren se tak podle něj pokoušejí kriminalizovat vedení ERÚ. „Jde o desítky, stovky miliard, které z našich kapes mají skončit na účtech vybrané skupinky solárních baronů. Je to nesmírně agresivní skupina, která doslova a do písmene nehledí nalevo a napravo,“ uvedl Nečas.

Předseda ČSSD Sobotka ale o tom není přesvědčen. Chtěl by, aby měl stát nad ERÚ větší kontrolu než dosud. „O čem musíme vážně přemýšlet, je kontrola činností institucí, které mají regulovat ceny,“ uvedl Bohuslav Sobotka. Vláda by podle něj měla usilovat především o to, aby elektřina nezdražovala. „Je třeba postupovat tak, aby stát obhájil veřejný zájem,“ dodal.