Štěch: Zemanovi kandidáti na ústavní soudce jsou renomovaní odborníci

Praha - Ústavní soud by mohl být už brzy opět kompletní. Nový prezident Miloš Zeman předloží v březnu čtyři kandidáty na ústavní soudce, další čtyři pak v červnu. O jejich jmenování dnes jednal s předsedou Senátu Milanem Štěchem. Podle něj jde o známé lidi s dobrým renomé. S předsedkyní Poslanecké sněmovny Miroslavou Němcovou se prezident zatím nesetkal, má to ale v plánu. „Pozvu ji na pracovní oběd,“ řekl po jednání České televizi. V druhé polovině týdne bude známa podoba březnové inaugurace. Zeman dnes oznámil, že na ni pozve i bývalou první dámu Dagmar Havlovou.

Jména kandidátů na post ústavního soudce Zeman říct nechtěl, nejprve je chce sdělit senátorům. „Předpokládám, že se setkám s předsedy všech senátních klubů a že s nimi tato jména prodiskutuji. Věřím, že v průběhu března předložím první čtyři kandidáty a další čtyři v průběhu června,“ uvedl. 

Štěch označil dnešní schůzku za přátelskou a konstruktivní. Zemanovi kandidáti na ústavní soudce jsou podle něj lidé s dobrým renomé: „Myslím si, že bude z čeho vybírat… Jsou to jména, která podle mě musí i odborná veřejnost akceptovat.“ S budoucím prezidentem hovořili i o hospodářské politice a nastartování hospodářského růstu: „V řadě věcí jsme se shodli nebo doplnili a také jsme se domluvili, že se budeme scházet pravidelněji.“     

Zeman zahájil sérii schůzek po týdenním odpočinku na Vysočině. V poledne přijal neúspěšného kandidáta na prezidenta Jana Fischera. V podvečer pak šéfa Agrární komory Jana Velebu. Nezávislý senátor po jednání řekl, že mu Zeman slíbil podporu českým zemědělcům a potravinářům: „Doporučil nám, ať velmi vážně uvažujeme o tom, ať zemědělci, potravináři si nějakým způsobem pořídí svojí obchodní síť.“ Po Velebovi dorazil do Zemanova sídla lobbista a šéf Českého svazu tělesné výchovy Miroslav Jansta. Při příchodu řekl, že nejde za Zemanem, ale za místopředsedou SPOZ Martinem Nejedlým. Jansta byl prvním člověkem, kterého Zeman ve své kanceláři přijal poté, co po vítězství v přímé volbě začal úřadovat v Praze.

Budoucí prezident již dříve přijal předsedu své bývalé strany Bohuslava Sobotku. Ještě před ním ale jednal s místopředsedy Michalem Haškem, Zdeňkem Škromachem a místopředsedkyní ČSSD Marií Benešovou. Všichni tři jsou považováni za Zemanovy stoupence. Po jednáních se objevily úvahy o tom, jak velký vliv má Zeman na stranu, jejímž byl dlouholetým předsedou.