Dobře placený náměstek? Loni na tom byl nejlépe Šiška

Praha – Nejvyšší odměny i celkový plat mezi všemi ministerskými náměstky inkasoval v loňském roce Vladimír Šiška z ministerstva práce a sociálních věcí. Za devět měsíců ve funkci obdržel 1,3 milionu korun, z toho více než 300 tisíc na odměnách. Informaci přinesl server Lidovky.cz. Šišku v září zadržela protikorupční policie, vysoký úředník čelí obvinění z uplácení.

Kvůli Šiškovu případu následně rezignoval i sám ministr práce Jaromír Drábek (TOP 09). Přesto měl Šiška nakonec za tři čtvrtě roku vyšší plat než všichni ostatní náměstci za celý rok 2012, když bral 1 319 671 korun. Po odečtení odměn tak jeho průměrný měsíční plat představoval bezmála 110 tisíc.

Těsně za Šiškou se s odměnami ve výši 330 000 korun umístil nejmenovaný náměstek ministra financí a náměstek ministra vnitra Jaroslav Hruška s odměnami 300 000 korun. Jejich roční příjem přesahoval v obou případech milion korun. Do první desítky nejštědřeji odměňovaných se dostali i další dva neurčení náměstci ministra financí a Radek Šmerda a Miroslava Oliveriusová z ministerstva vnitra.

„Finanční svět platí své zaměstnance velmi lukrativně. Pokud na ministerstvu chci mít odborníky typu Radka Urbana, Jana Gregora či Vladimíra Minčiče, tak je musím aspoň částečně motivovat,“ řekl serveru ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Ministr vnitra Jan Kubice uvedl, že například náměstka Hrušku ocenil „za mimořádné plnění nejvýznamnějších úkolů v oblasti vnitřní bezpečnosti“ či „za trvale dobré výsledky a pracovní nasazení nad rámec pracovní doby“.