Bývalý šéf Slušovic Čuba by mohl radit Zemanovi. On sám to popírá

Praha – Někdejší předseda proslulého JZD Slušovice František Čuba by mohl vstoupit do služeb nastupujícího prezidenta Miloše Zemana. Radit mu má v otázkách zemědělství a hospodářství, oba muži o možné spolupráci jednali při dnešní schůzce v Zemanově kanceláři na Loretánském náměstí. Čuba, který v současné době působí za SPOZ v radě Zlínského kraje, ovšem své poradenství nepotvrdil.

Miloš Zeman zájem o Čubovy služby avizoval už před volbami. Podporovali se tak vzájemně, neboť Čuba pro Zemana v prezidentské volbě hlasoval. „Za normálních podmínek může být prezidentem kdokoliv, když všechno funguje normálně. Jestliže ale začínají být problémy, tak se musí volit ten, kdo na to má. A Miloš Zeman na to má,“ uvedl tehdy.

Dnes se někdejší předseda slušovického družstva setkal u budoucího prezidenta s vřelým přijetím. Zeman navrhl, že se nejprve nají v restauraci, poté ho přijme v kanceláři, kterou má v patře. Ve svém sídle s Čubou projednal několik témat, výstup schůzky je však nejasný.

Čuba totiž uvedl, že mu budoucí hlava státu spolupráci nenabídla. „Dal mi dvě informace, které mne velice zarazily, protože jsem o těch věcech nevěděl. Ale netýká se to žádné práce v jakémkoli orgánu,“ řekl Čuba. S nastupujícím prezidentem prý nehovořil ani o možnosti neformální spolupráce, zdůraznil.

Čuba je mimo jiné zastáncem vybudování průplavu, který by spojoval Labe, Dunaj a Odru. Vidí v něm šanci pro rozvoj českého průmyslu. Zeman o projektu hovořil před volbami, prý by ho z Hradu podpořil. „Znamenalo by to vytvoření 60 tisíc pracovních míst a zvýšení protipovodňové ochrany Moravy. Větší část by nám mohla pomoci financovat Evropská unie,“ řekl už v lednu. Dnes bez bližších podrobností uvedl, že se Zemanem o stavbě kanálu jednal.

František Čuba (nar. 1936) proslul v 80. letech coby předseda JZD Slušovice, když z průměrného družstva vytvořil agrokombinát se sedmimiliardovým obratem. Podnik byl před listopadovou revolucí označován za „slušovický zázrak“. Kromě bytů a obchodů plných západního zboží vzniklo ve Slušovicích dostihové závodiště a čtyřproudá silnice, JZD vyrábělo počítače a provozovalo aerolinky.

Po roce 1989 se družstvo ocitlo pod silným politickým tlakem. O „temných slušovických žilkách“ hovořil v projevu v srpnu 1990 i tehdejší prezident Václav Havel, vzápětí poté Čuba rezignoval na předsednickou funkci. Následovalo živelné štěpení družstva na čtyřicítku menších firem. Sám Čuba, který byl od mládí členem KSČ, v roce 1993 vstoupil do ČSSD a v roce 2010 odešel do Strany práv občanů Miloše Zemana.

Zeman bude slavnostně uveden do úřadu za necelé tři týdny, 8. března. Nejvyšší správní soud dnes také potvrdil Zemanovo vítězství ve volbách, když nevyhověl ani jedné z celkem 109 stížností na prezidentské volby. Stěžovatelé se mohou ještě obrátit na Ústavní soud, případné stížnosti už ale nemají přímý vliv na Zemanův nástup do funkce. 

Zeman si vybírá spolupracovníky (zdroj: ČT24)