Hladina stoupá. K březnovému protestu lékařů se připojí další odbory

Praha – Stále větší podporu mezi zaměstnanci ve zdravotnictví získává protest lékařské komory ohlášený na 1. března. Minulý týden se k němu připojil Lékařský odborový klub Martina Engela, dnes mu vyjádřily podporu zdravotnické odbory a odborová centrála. Společně se bouří proti stavu českého zdravotnictví, které podle lékařů stávající ministr Leoš Heger (TOP 09) ohrožuje.

Česká lékařská komora vyzvala soukromé doktory, ať příští pátek zavřou ordinace. Nemocnice mají ošetřit jen akutní pacienty. K výzvě se už přidaly lékařské odbory a Sdružení ambulantních specialistů. Nátlak odmítlo Sdružení praktických lékařů, chce prý vyjednávat.

Nyní se k protestu přidává i Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče. „Vyzveme naše členy, což jsou vedle lékařů a sester i všichni ostatní pracovníci ve zdravotnictví, aby se k protestu připojili,“ uvedla jeho předsedkyně Dagmar Žitníková. Členové by měli šířit a podepisovat petici nazvanou Chceme kvalitní zdravotnictví. Lidé podpisem stvrdí, že „důrazně žádají, aby byla zachována dostupná kvalitní zdravotní péče“.

Petice směřuje proti snižování veřejných výdajů na zdravotnictví, zbytečně drahým lékům či dlouhému cestování k lékaři a do nemocnice. Podle komory i odborů ministr Leoš Heger (TOP 09) omezuje svými zákony a vyhláškami dostupnost, kvalitu a bezpečnost zdravotní péče. Příjmy od pojišťoven podle vyhlášky prý klesnou. Komora chystá ústavní stížnost. Podle propočtu komory i odborářů výběr pojistného roste, platby zdravotních pojišťoven za péči ale klesají. Ve zdravotnictví chybějí peníze a projeví se to na zhoršení dostupnosti a kvality péče, varují.

Odbory chtějí podle Žitníkové připomenout, že situace nemocnic je opět kritická stejně jako v době, kdy se s pojišťovnami jednalo o rušení nemocničních lůžek. Smlouvy nyní sice mají, nedostanou ale od pojišťoven dost peněz, takže stejně budou muset část lůžek zrušit.