Wagnerová: Amnestie může narušovat demokratický řád

Praha – Amnestie a další skutky prezidenta republiky Václava Klause, které jsou uvedeny v ústavní žalobě, kterou podepsalo již 18 senátorů, jsou způsobilé narušovat a erodovat demokratický řád, což naplňuje skutkovou podstatu velezrady, říká bývalá ústavní soudkyně a senátorka Eliška Wagnerová (SZ), která byla hostem pořadu Hyde Park. Šéfka senátní ústavní komise odmítá, že by žaloba měla být politickým útokem na prezidenta, jak v Interview ČT24 tvrdil prezidentův tajemník Ladislav Jakl.

Žaloba viní prezidenta i z dalších přečinů, například z toho, že navzdory soudnímu verdiktu nerozhodl Klaus o jmenování Petra Langera soudcem a nepodepsal dodatek k Lisabonské smlouvě, který se týká nového záchranného fondu eurozóny, ačkoli obě parlamentní komory vznik tohoto Evropského stabilizačního mechanismu schválily. Připravenou žalobu podporuje petice o 72 tisících podpisů.

Podle prezidentova tajemníka Ladislava Jakla je podání ústavní žaloby na prezidenta Václava Klause politickým činem. Dokazuje to podle něj právě fakt, že senátoři k žalobě pro velezradu přidávají další body, uvedl v Interview ČT24.

„Argumenty, které teď slyšíme, nejsou věcné a právní, ale jsou právě politické, a jestli to něco dokazuje, tak je to právě ta stížnost,“ tvrdí Jakl. „Jestliže tato podání k Ústavnímu soudu - žaloba pro velezradu - byla činěna tak, že hlavní bylo udělat něco proti politickému oponentovi Václavu Klausovi, a bylo jedno, co se tam ještě přihodí, tak to je důkaz, že jde o politickou věc.“

Takovou motivaci žaloby Wagnerová odmítá vzhledem k závažnosti uvedených skutků prezidenta Klause. „Domnívám se, že skutky, které jsou uvedeny v té ústavní žalobě, jsou způsobilé narušovat a erodovat demokratický řád u nás,“ vysvětluje. To podle Wagnerové naplňuje skutkovou podstatu velezrady.

Wagnerová tvrdí, že není možné, aby tribunál případně usoudil, že Klaus vůbec nepochybil. Soud podle ní už v řadě nálezů naznačoval mantinely prezidentských pravomocí. „Ale pokud nenazná, že to je dostatečně intenzivní, tak vytyčí znovu a jasně, kde hranice pro výkon prezidentských pravomocí jsou. A občané tohoto státu si, myslím, zaslouží vědět, že žádný prezident v budoucnu si nebude moci počínat libovolně,“ říká senátorka.

„Zapomíná se na to, že i vláda nese stejnou odpovědnost“

Wagnerová dále připomněla, že amnestie je kontrasignovanou pravomocí. „Zapomíná se na to, že stejným dílem se na výsledku amnestie podílí i vláda, která rukou svého premiéra Nečase spolupodepsala amnestijní výnos, takže nese úplně stejnou odpovědnost, ne-li prioritní,“ uvedla.

Wagnerová před včerejším veřejným slyšením, které se motivům a důsledkům kontroverzní amnestie věnovalo, oznámila, že ústavní žalobu na prezidenta podepsalo už 18 senátorů. Pro projednávání horní komorou tak schází devět podpisů. „Já aktivně sama nikoho nehledám,“ říká k tomu Wagnerová. Zaslání žaloby k Ústavnímu soudu by musela i po shromáždění 27 podpisů horní komora ještě schválit nadpoloviční většinou přítomných.

Odborníci na včerejším veřejném slyšení v Senátu vesměs připouštěli možnost zažalovat prezidenta Václava Klause kvůli amnestii, případně žádat Ústavní soud o její zrušení. Právníci však jednoznačné doporučení nedali. Část senátorů se už obrátila na Ústavní soud s žádostí, aby byla zrušena nejspornější část amnestie, která se týká zastavení dlouhotrvajících trestních stíhání.