Umučili jste Toufara, volali u Gottwaldova hrobu odpůrci KSČM

Praha - Hádky, hlasité projevy nesouhlasu i strkanice mezi komunisty a jejich odpůrci provázely dnes na Olšanských hřbitovech v Praze uctění památky komunistického prezidenta Klementa Gottwalda. U pietního aktu proto musela asistovat policie, kterou zavolali pořadatelé akce. Vážnější potyčky policisté nezaznamenali. Při příležitosti výročí komunistického převratu v roce 1948 akci organizovali pražští komunisté a členové svazu mladých komunistů. Asistovala i policie.

Uctít Gottwalda dorazilo několik desítek komunistů, jejich počet policisté odhadli na 60 až 80. Jejich odpůrců bylo mnohem méně. Tito lidé přinesli například nápis „Vítejte u hrobu masového vraha“ a drželi portréty popraveného generála Heliodora Píky, národně-socialistické političky Milady Horákové a faráře Josefa Toufara. „To je Toufar, kterého jste umučili,“ volal na přítomné komunisty jeden z odpůrců.

U hrobu vystoupila stejně jako v minulých letech pražská poslankyně KSČM Marta Semelová, která vychvalovala období socialismu. „Únor 1948 byl historickým mezníkem, který otevřel cestu k lepšímu životu,“ uvedla a zkritizovala naopak současný režim. Prohlásila také, že současná média plivou na toto výročí a rozviřují nenávist a fanatismus, který má zakrýt všechny současné zlořády.

Vaňková na hrob položila symbolickou trnovou korunu s nápisem "Nezapomínáme"
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Mladí komunisté nesli prapory se srpem a kladivem i s portrétem V. I. Lenina. Na závěr si přítomní Gottwaldovi příznivci zazpívali Internacionálu. Jejich zpěv rušil jeden z odpůrců tím, že mlátil lžící do hrnce.

Policisty zavolali podle jednoho z nich pořadatelé, protože prý byl narušen jejich projev. Podle policistů k žádnému fyzickému konfliktu ale nedošlo. Jeden z odpůrců komunistů v reakci na zpěv Internacionály přítomné policisty přesvědčoval, že podle hřbitovního řádu se prý na hřbitově nesmí ani zpívat.

Svaz mladých komunistů Československa u hrobu Klementa Gottwalda
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Kolem páté hodiny odpoledne se na pražském Staroměstském náměstí sešli odpůrci komunistů, kteří protestují proti přítomnosti členů KSČM ve vedeních krajů. Lidé budou moct podepsat i petici, která je vyzývá k odchodu z regionálních vlád. Komunisté mají své zástupce v radách deseti krajů.

Únorovým převratem v roce 1948 převzala československá komunistická strana moc v zemi. Vládní krizi, která převratu předcházela, vyprovokovali právě komunisté. Prezident Edvard Beneš přijal 25. února 1948 demisi 12 nekomunistických členů vlády a zároveň jmenoval ministry podle přání komunistického premiéra Gottwalda. Československo se prakticky dostalo do područí Sovětského svazu. Tato historická etapa skončila až na podzim 1989.