Poplatky v domech pro seniory se zvýší až o 600 korun

Praha – Ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová (TOP 09) chce klientům domů pro seniory a sociálních ústavů zvýšit měsíční poplatky za bydlení a jídlo. Počínaje 1. květnem by měly platby vzrůst až o 600 korun. Plán MPSV kritizují organizace zdravotně postižených i parlamentní opozice, úřad svůj záměr vysvětluje zvýšením cen energií i DPH.

Úředníci ministerstva práce a sociálních věcí už poslali návrh na zvýšení poplatků v ústavech sociální péče k připomínkám ostatním ministerstvům. „Návrh vychází z toho, že se zvyšují ceny energií, že roste inflace a také jsou vyšší sazby DPH,“ vysvětluje záměr ministryně její tisková mluvčí Štěpánka Filipová. Zvýšení poplatků by se mělo dotknout až 68 tisíc klientů.

Podle Hany Ježkové, šéfky ostravského domova pro seniory Sluníčko, může zvažovaný krok přivést seniory do finančních potíží, ministerstvo práce ovšem argumentuje tím, že důchodcům bude muset i po zaplacení domova pro seniory zbýt z důchodu aspoň 15 procent. Jenže domovy pro seniory už dnes na dotování tohoto „kapesného“ často nemají peníze.

Návrh MPSV kritizuje jak Národní rada osob se zdravotním postižením, tak i opozice. „Tito lidé už nebudou mít žádné peníze pro svoji potřebu. Je to neúměrné navýšení těchto plateb,“ upozornil předseda Národní rady Václav Krása. „Důchodci nemají už odkud brát, nejvíce se to dotkne těch nejstarších a nemocných,“ dodal místopředseda sněmovního Výboru pro sociální politiku Roman Sklenák z ČSSD.

Reportáž Petra Vaška (zdroj: ČT24)