Nečas chce jednat o pronájmu gripenů přímo se švédským premiérem

Praha – Premiér Nečas bude usilovat o jednání se švédským premiérem o gripenech tak, aby vláda mohla o prodloužení pronájmu rozhodnout do konce března. Rozhodla o tom na dnešním jednání. Podle premiéra Nečase není švédský přístup dostatečně vstřícný. Upozornil, že ve hře je stále možnost krátkodobého řešení, po kterém by na stíhačky následoval otevřený tendr. Vláda také navrhne Nejvyššímu správnímu soudu (NSS) rozpuštění několika stran včetně dříve parlamentní Republikánské strany Československa (SPR-RSČ). Kabinet schválil i novelu zákona o majetku České republiky. Zavádí například centrální registr majetku státu.

„Pro nás stále zůstává i možnost pouhého krátkodobého překlenovacího řešení, po kterém by následovalo výběrové řízení na opatření nadzvukového letounu pro armádu české republiky. Nejsme odkázáni pouze na tuto švédskou variantu,“ uvedl premiér. Česká strana, která je dlouhodobým uživatelem stíhaček, není podle něj spokojena se švédským přístupem.

V současné době má české letectvo v pronájmu čtrnáct gripenů za necelých 20 miliard korun. Létá na nich jednadvacet bojových pilotů. V červnu 2013 vláda rozhodla, že česká armáda bude mít nadzvukové stíhačky i po roce 2015.

Česko-švédská jednání

Pronájem 14 švédských stíhaček za 19,6 miliardy korun v roce 2004 schválila vláda Vladimíra Špidly. Smlouva vyprší na konci roku 2014. Česká vláda už deklarovala úmysl i nadále zajišťovat ochranu vzdušného prostoru vlastními prostředky. Obrana proto nejprve začala exkluzivně jednat se Švédskem o možnosti stávající pronájem prodloužit. Jednání se však nejprve nevyvíjela ke spokojenosti Prahy, která usilovala o výhodnější ekonomické podmínky dlouhodobého pronájmu.

Na švédskou nevstřícnost v létě dokonce veřejně upozornil i premiér Petr Nečas. Vondra pak dostal od vlády čas exkluzivně se Švédy jednat do konce listopadu, v případě krachu jednání je v plánu vypsat výběrové řízení.

Činnost republikánů NSS pozastavil koncem roku 2010

Strana, v jejímž čele stál Miroslav Sládek, vznikla v prosinci 1989 a v letech 1992 až 1998 byla parlamentní stranou. Kromě SPR-RSČ navrhne vláda rozpuštění Národní strany, Strany živnostníků a podnikatelů a Mírového hnutí 2007. Už v roce 2010 a 2011 měly tyto subjekty pozastavenou činnost, protože opakovaně nepředložily sněmovně výroční finanční zprávy nebo dodaly dokumenty neúplné.

Miroslav Sládek
Zdroj: ČT24/ISIFA

Vláda souhlasila rovněž s podáním návrhu na pozastavení činnosti dalších 17 stran a hnutí. Sněmovna už loni na jaře požádala, aby vláda navrhla pozastavit činnost 58 politickým stranám a hnutím, protože v řádném termínu nepředložily výroční finanční zprávu za předchozí rok, nebo ji předložily neúplnou. Dalších pět subjektů navrhli poslanci ke zrušení. Ve 43 případech ale podle ministerstva vnitra už není podání k soudu aktuální, strany a hnutí daly své náležitosti včas do pořádku.

Vláda schválila novelu zákona o majetku České republiky

Část novely zákona o majetku České republiky vychází ze zadání protikorupční strategie vlády. Norma zavádí mimo jiné centrální registr majetku státu a centrální registr administrativních budov. V registrech budou v elektronické formě zveřejňovány údaje o dispozicích s majetkem státu ve prospěch nestátních subjektů. „Je to další krok ke zprůhlednění hospodaření státu a tedy preventivní opatření proti korupci a neefektivnímu nakládání se státním majetkem. Dále očekávám přípravu tzv. rozklikávacího rozpočtu a zveřejňování všech smluv s veřejným sektorem,“ uvedla místopředsedkyně vlády pro boj s korupcí Karolína Peake.  

Jednání vlády
Zdroj: ČT24

„Tele-tendr“ vnitra běží dál

Vláda se shodla také na tom, že ministerstvo vnitra nezruší miliardový tendr na poskytování telekomunikačních služeb na léta 2013 až 2017. Premiér Nečas řekl, že by ministerstvo mělo pokračovat v centralizovaných nákupech.

Vnitro navrhovalo tendr za zhruba 4,5 miliardy korun zrušit kvůli rozhodnutí antimonopolního úřadu, který výběrové řízení před Vánoci pozastavil. Kvůli opatření nemohl úřad s vítězi zakázky na takzvanou komunikační infrastrukturu veřejné správy (KIVS) uzavřít rámcové smlouvy. Vláda ale nevidí důvod, proč by se v centrálním zadávání nemělo pokračovat. Vnitro proto bude podle svého mluvčího Jiřího Korbela v přípravách tendru pokračovat.

MPSV dnes? Obrovské množství problémů, říká Nečas

Po jednání kabinetu předseda vlády okomentoval i situaci na ministerstvu práce a sociálních věcí. Označil ji za velmi vážnou a dodal, že o ní s ministryní Ludmilou Müllerovou (TOP 09) opakovaně jedná. Působení předcházejícího ministra Jaromíra Drábka (TOP 09) a jeho prvního náměstka Vladimíra Šišky podle Nečase zanechalo v resortu „obrovské množství problémů“. Nyní se od nich bude muset ministryně Müllerová „jednoznačně odříznout,“ míní Nečas, v mnoha ohledech prý i personálně.

Problematický je především celý systém výplat sociálních a dalších dávek, které měly podle původních plánů putovat přes takzvané sKarty. V minulých dnech také antimonopolní úřad rozhodl, že při tendru na systém pro výplaty dávek ministerstvo porušilo zákon o veřejných zakázkách. Udělil mu pokutu 500 000 korun. Zakázal také systém používat.