Štěch krotí senátory: S pojmem velezrada zacházejme opatrně

Praha - Návrh časti senátorů na žalobu Václava Klause kvůli amnestii a dalším krokům má po včerejšku už 28. podpis i posvěcení organizačního výboru komory. Podle samotného předsedy Senátu Milana Štěcha je ale nařčení z velezrady příliš vážným obviněním na to, aby bylo použito v souvislosti s vyhlášenou amnestií. V Událostech, komentářích Štěch také zmínil, že neratifikování důležité smlouvy nebo nejmenování nových ústavních soudců měli senátoři napadnout spíše v době, kdy to bylo aktuální, nikoliv pár dnů před koncem Klausova mandátu.

O podání žaloby Ústavnímu soudu bude Senát rozhodovat na pondělní schůzi. Hlasovat pro něj v podvečer doporučil i organizační výbor Senátu. Podle Štěcha to ale nebude mít zásadní vliv na nerozhodnuté členy. „Já myslím, že v zásadě ne, protože ten organizační výbor de facto nic jiného učinit nemůže - pouze kdyby zjistil, že ta žádost má formálně a věcně nějaké vážné vady,“ řekl šéf Senátu.

Ačkoliv návrh žaloby iniciovali někteří senátoři ČSSD a je jich pod ním podepsáno nejvíc, jejich stranický kolega výzvu nepodpořil. Zdůvodnění v podobě velezrady má podle Štecha malou šanci na úspěch, byť právo obrátit se na Ústavní soud sám nezpochybňuje. „Já zásadně odmítám amnestii prezidenta Václava Klause. Myslím, že to byla chyba a snižuje to důvěru občanů v právní stát, ale domnívám se, že institut velezrady je velmi vážný krok a mělo by být dobře váženo, kdy se použije,“ řekl Štech s tím, že sám by navrhoval úplné odstranění amnestie z ústavy. „Aby se toto v budoucnu nemohlo stát a abychom toto propříště nemuseli řešit,“ dodal.

Milan Štěch, předseda Senátu:

„Říci, že velezradou je amnestie, kterou umožňuje, bohužel, v této šíři ústava, je velká chyba. Také je třeba se zamyslet, že kdybychom žalovali prezidenta pro velezradu – jak se postavíme k předsedovi vlády, který je spoluzodpovědný a podepsal to? On měl být de facto ten, který měl říci, že je to chybné, způsobí to nedůvěru občanů, bude to znamenat zastavení řady vyšetřování. To premiér neudělal.“

Kromě amnestie se návrh žaloby vztahuje také na některé kroky prezidenta v minulosti - například zdrženlivost při ratifikaci důležitých smluv nebo nejmenování ústavních soudců od března 2012. Podle Štěcha ale skupina senátorů měla na konkrétní kroky a postoje prezidenta reagovat v době, kdy byly aktuální.

Hašek: Jde o obsah amnestie a vymezení mantinelů

I když dokument většinově podpořila zejména skupina senátorů ČSSD, samotné stranické vedení se jím podle místopředsedy Michala Haška nijak nezabývalo. Ve středečním Hyde Parku ČT24 Hašek také zdůrazňoval, že součástí navrhované žaloby z velezrady jsou také předešlé kroky prezidenta. „U těch dalších věcí to byly kontroverzní věci z minulosti, kdy Václav Klaus neratifikoval některé schválené dokumenty, odkládal podpisy některých věcí, nejmenoval například nového soudce, a to je teď na posouzení Ústavního soudu, zda se tak prezident může chovat, či nemůže,“ řekl Hašek.

Podle svých slov nijak nezpochybňuje právo prezidenta na samotnou amnestii, za problematický ale považuje její vlastní obsah. „To, o co se vede spor, je obsah amnestie a zejména to, že Václav Klaus svým rozhodnutí znegoval řadu probíhajících trestních řízení. Argumenty, které přitom podával Hrad, byly mírně řečeno zavádějící,“ dodal Hašek.

Michal Hašek, místopředseda ČSSD:

„Já teď vnímám celý ten pokus jako záležitost určení mantinelů, tedy výklad toho, kde ještě se pohybuje prezident republiky v rámci ústavního pořádku ČR a kde nikoliv.“