Prosincové testy alkoholu zřejmě zachránily desítky životů

Praha - Testy tvrdého alkoholu od občanů neprošlo 12 procent z téměř 7 000 vzorků. Nebezpečná dávka metanolu byla v každé dvacáté nevyhovující lihovině. Pozitivní nálezy byly hlášeny především u tuzemáku, vodky a destilátů. Lidé si mohli nechat alkohol zdarma otestovat v období kolem Vánoc. Podezřelé vzorky nosili na krajské hygienické stanice. O prověření lihovin byl velký zájem. Náklady na mimořádnou akci dosáhly 7 500 000 korun. Ministerstvo průmyslu také plánuje, že prodejci a restauratéři budou muset na prodej alkoholu vlastnit kocesi.

Podle hlavního hygienika Vladimíra Valenty ukázaly výsledky akce jednoznačně její smysluplnost: „Podařilo se nám zachránit několik desítek lidských životů a mnoho občanů přimět ke kontrole lihovin, které měli v domácnostech.“ Podle hygieniků ale ještě vyhráno není. Valenta navíc upozorňuje, že určité množství nebezpečného alkoholu mezi lidmi pořád zůstává.

88 procent z 6 983 testovaných vzorků bylo vyhovujících. „Z celkového počtu 841 vzorků nevyhovujících byla zjištěna nadlimitní hodnota metylalkoholu ve 30 % případů, u 70 % vzorků se jednalo o zvýšený obsah 2-propanolu. Obě hodnoty byly nadlimitní ve 4 % odebraných vzorků. V 5 % případů se pak jednalo o nadlimitní zdraví ohrožující obsah metylalkoholu,“ uvedlo ministerstvo zdravotnictví na svém webu.

Vůbec nejvíce vzorků s metylem našli hygienici v Moravskoslezském kraji, tam bylo taky nejvíce mrtvých, velký záchyt hlásil i Olomoucký a Zlínský kraj. Další bezplatné testy ministerstvo zatím neplánuje a tak kdo bude chtít zjistit bezpečnost svého pití musí za test zaplatit. Cema se pohybuje od 700 do 1500 korun.

Omezení čeká stánkový prodej alkoholu

Ministerstvo průmyslu plánuje, že všude tam, kde se prodává alkohol, nesmí chybět koncese na jeho prodej. Získat ji by ale nemuselo být těžké. Zájemci by zřejmě mělo stačit splnit všeobecné podmínky pro provozování živnosti. A ani finančně by nemělo jít o velkou zátěž. Na jednoho podnikatele se počítá s cenou necelých 150 korun.  Pro celé odvětví asi 33 milionů korun.

Razantnější omezení ale zřejmě čeká stánkový prodej. Tam by podle jiného návrhu ministerstva zdravotnictví měl alkohol z pultu zmizet úplně. Navrhovaný zákaz prodeje alkoholu ve stáncích má podle ministerstva zdravotnictví výjimky - třeba tradiční trhy nebo některé kulturní akce. Ani tam by se ale nemohl prodávat veškerý alkohol, ale jen ten slabší.

Metanolová kauza vypukla loni v září. V Česku zemřelo na otravu metanolem 42 lidí, poslední oběť podlehla toxickému alkoholu 17. února v Olomouckém kraji. Dalším víc než 120 lidem způsobil metanol zdravotní problémy. Nejvíce otrav i úmrtí je v moravských krajích. Policie už obvinila sedm desítek lidí. Třem ze stíhaných hrozí výjimečné tresty za úmyslné obecné ohrožení. Vyšetřování ale ještě několik měsíců potrvá.

Ředění čistého lihu levnějšími a škodlivějšími látkami v Česku probíhalo zřejmě už dřív. „Aféra byla rozvířená v loňském roce, ale i v předchozích letech tady byly dva, tři, pět případů úmrtí na metylalkohol,“ dodal Valenta.