Lessy: Za kritikou si stojím, pomluvy však zformuloval novinář

Praha - Někdejší policejní prezident Petr Lessy u Obvodního soudu pro Prahu 7 znovu odmítl obvinění, že by pomlouval své kolegy z řad policejních důstojníků. Obžaloba mu prý navíc podsouvá i to, co vůbec neřekl. Bývalý policejní šéf již dříve uvedl, že za jeho trestním stíháním stála snaha odvolat ho z funkce. Dnešní hlavní líčení trvalo devět hodin. V pátek bude u soudu vypovídat ministr vnitra Kubice.

Soud se začal zabývat případem bývalého policejního prezidenta Petra Lessyho, který je obžalovaný z pomluv policejních funkcionářů a zneužití pravomoci úřední osoby. Lessy, který teď pracuje na frýdecko-místeckém magistrátu, vinu resolutně odmítá.

Hlavní líčení s exšéfem policie začalo za velkého zájmu médií. Soudce Roman Podlešák nezvykle vedl jednání téměř nepřetržitě devět hodin v kuse. Vyhlásil jen tři několikaminutové pauzy, z toho jednu si vyžádal Lessy uprostřed svého výslechu a jednu si vynutily technické obtíže záznamového zařízení.

Podle policejní inspekce Lessy vědomě poskytl médiím nepravdivé informace, které navíc získal v souvislosti s výkonem funkce policejního prezidenta. V září 2011 údajně předal své mluvčí dokumenty očerňující náměstka zlínské krajské policie Jaroslava Vaňka a pověřil ji, aby je předala vybranému novináři.

V deníku Právo pak uvedl, že jeden z údajných členů takzvaného Toflova gangu jako pracovník policejní inspekce zametal oznámení na Vaňka, který tehdy působil jako náměstek ředitele brněnské policie. Řekl také, že o všem věděl i Vaňkův nadřízený. Jako poškození se k řízení přidali i „pomluvení“ Vaněk a jeho nadřízený, šéf zlínské krajské policejní správy Bedřich Koutný.

Podle Lessyho je obvinění účelové

„Co je mi kladeno za vinu, jsem v žádném případě nespáchal,“ prohlásil ve své výpovědi někdejší šéf policie. Své mluvčí prý žádné materiály s pokynem, aby je předala novináři, nedal. Novinář mu prý s dotazem na Vaňka sám volal. Lessy naznačil, že se mu mluvčí mohla mstít za to, že s ní nadále nechtěl spolupracovat a že jí nedával odměny.

Uvedl, že měl s Vaňkem přátelské vztahy až do roku 2010, tedy do doby, než přebral jeho funkci na brněnském krajském ředitelství. Tam se prý postupně dozvídal, co se za Vaňkova působení v Brně dělo. Před soudem Lessy kritizoval především metody takzvaného delta týmu, který tvořilo několik desítek policistů z pohotovostní motorizované jednotky. Tým stál mimo jiné za úmrtím Vietnamce po policejním zákroku v roce 2009.

Lessy připustil, že ve funkci policejního prezidenta usiloval o Vaňkovo odvolání. Mimo jiné prý z toho důvodu, že nechtěl, aby ve Zlíně, kam se Vaněk přesunul, vznikl další delta tým. Za kritikou Vaňka si tedy stojí. Tvrdí ale, že mu obžaloba přičítá i takové věty z článku Práva „Policejní špičky v ostré válce“, které novináři neřekl a které si autor článku zformuloval sám.

Vypovídali i Koutný, Vaněk a Kopecká

Soudce vyslechl také Koutného a Vaňka, kteří se k řízení přidali jako poškození. Každý z nich žádá po Lessym 50 tisíc korun jako odškodnění za nemajetkovou újmu. Koutný uvedl, že Lessy na něj opakovaně tlačil, aby Vaňka odvolal z funkce. Když tak neučinil, policejní prezident Koutnému údajně nepřiděloval odměny s odůvodněním, že nesplnil úkol. Vaněk odmítl obsah anonymního dopisu, ze kterého čerpalo Právo a který ho vinil z celé řady věcí, například z toho, že neřešil oznámení podřízených policistek o sexuálním obtěžování kolegou.

Vypovídala i mluvčí Kopecká, podle níž Lessy médiím dost často poskytoval informace, které poskytovat neměl, a pak z toho byly „průšvihy“. Napsání článku o Vaňkovi prý inicioval sám, když ho ale následně varovala, že z toho bude problém, žádal ji prý, aby vydání článku zkusila zastavit. Novinář Vaculík soudu řekl, že Lessymu volal poté, co od Kopecké obdržel anonymní materiál. Citace, které použil v článku, si od šéfa policie nechal předem schválit.

Ministr vnitra Jan Kubice propustil Lessyho ze služebního poměru okamžitě poté, co ho inspekce loni v srpnu obvinila z trestné činnosti. Během několika hodin pak do čela policie jmenoval Lessyho dosavadního náměstka Martina Červíčka.

V prosinci soud Lessymu uložil trestním příkazem osmiměsíční trest podmíněně odložený na 18 měsíců. Někdejší policejní prezident však podal odpor, a soud tak musel ve věci nařídit hlavní líčení. V případě odsouzení hrozí Lessymu až tříleté vězení.

Lessy neměl dobré vztahy s ministrem vnitra Kubicem a kritizoval ho i premiér Petr Nečas, který Lessyho obvinil z „politického aktivismu“. Odvolání naopak ostře kritizovala opoziční ČSSD, která krok přirovnala k veřejné popravě a naznačila, že Lessy mohl být obviněn účelově, aby byly splněny podmínky pro jeho odvolání z funkce. Znepokojení vyjádřil například i prezident Václav Klaus.