Klaus představil svůj poslední „Rok“, zítra dá sbohem vládě

Praha – Odcházející prezident Václav Klaus představil knihu Rok desátý, závěrečný svazek prezidentských materiálů mapující jeho aktivity během posledního roku ve funkci. Zítra ráno zavítá do Strakovy akademie, aby se rozloučil s Nečasovou vládou, poté v Brně převezme nejvyšší státní vyznamenání Slovenska. V pátek po inauguraci svého nástupce Miloše Zemana odletí do Spojených států.

„Končí jedna dlouhá desetiletá série. Jsem přesvědčen o tom, že tyto knihy jsou jistým dokumentem doby, který dobu docela věrným způsobem odráží tak, jak se promítala v aktivitách a činnostech prezidenta republiky,“ uvedl při představení své nové knihy Klaus a novináře upozornil na to, že podobné „sebrané spisy“ si z vlastních materiálů vytvářel už před revolucí. „I v mé předpolitické a předprezidentské éře jsem měl tendenci si dělat takové rekapitulace. V 80. letech vznikalo něco podobného.“

Po odchodu z Pražského hradu bude prezident působit v Institutu Václava Klause a americkém think-tanku Cato. Mapování svého života však zřejmě zůstane věrný, zvažuje i postprezidentské Zápisky z cest: „V hlavě se mi to zahnízdilo a budu se na tím muset vážně zamyslet.“

Klaus o své knize: „Přeji každému, koho zajímá naše doba, aby si toto vzal také jako jednu z inspirací. Protože v centru dění prezident leckdy byl, myslím, že to odráží to nejpodstatnější, co se v této době dělo.“

Loučení s úřadem: Jazz, plakety, řád od Gašparoviče

Představení knihy Rok desátý je součástí Klausovy rozlučky s úřadem. Prezidentský mandát mu vyprší ve čtvrtek 7. března o půlnoci, druhého dne proběhne inaugurace Miloše Zemana. Česko tak bude několik hodin bez hlavy státu.

Loučení s úřadem zahájil Klaus v neděli koncertem Díky nejen za jazz, pane prezidente; do Španělského sálu pozval osm stovek hostů. Dnes potom udělil svým hradním spolupracovníkům Plaketu prezidenta republiky. Ocenil vedoucího své kanceláře Jiřího Weigla, zástupce kancléře Petra Hájka i šéfy sekretariátu Zuzanu Rýcovou a Martina Slaného. Plaketu dostali také ředitel odboru hradního protokolu Jindřich Forejt, šéf tiskového odboru Radim Ochvat, zástupce ředitele zahraničního odboru Jiří Brodský a ředitel Správy Pražského hradu Ivo Velíšek.

Zítra, čili pouhý den před odchodem z úřadu hlavy státu, zamíří Klaus do Strakovy akademie.„Je patřičné, aby se prezident republiky s vládou setkal. Nepředpokládám, že se budu zúčastňovat věcného jednání vlády,“ informoval Klaus. Poté zamíří do Brna, kde přebere nejvyšší slovenské vyznamenání, Řád bílého dvojkříže. Ve vile Tugendhat, kde se před dvaceti lety dělilo Československo, mu ho předá slovenský prezident Ivan Gašparovič. Ten také převezme Řád bílého lva, nejvyšší státní vyznamenání Česka.

Klaus se ještě v pátek zúčastní Zemanovy inaugurace, poté podle vlastních slov odletí přes New York do americké Georgie.

Tisková konference Václava Klause (zdroj: ČT24)