Protonové centrum podá na VZP žalobu, zvažuje i trestní oznámení

Praha - Soukromé Protonové centrum podá na Všeobecnou zdravotní pojišťovnu (VZP) žalobu na ochranu dobrého jména a zvažuje i trestní oznámení pro pomluvu. Důvodem je zpráva, podle které centrum zdržuje pacienty od léčby. VZP neuznává dokument, který garantuje centru 15 let miliardu korun ročně za léčení rakoviny protonem. VZP už na centrum podala dvě trestní oznámení.

„Proton Therapy Center Czech s.r.o. se bude bránit nepravdivým informacím obsaženým v tiskové zprávě VZP ze 4. března 2013 žalobou na ochranu dobrého jména právnické osoby. Zvažujeme a v současné době nemůžeme vyloučit ani podání trestního oznámení pro pomluvu,“ sdělil právník centra Lukáš Michna.

Podle VZP někteří zaměstnanci pražského centra mylně informují pacienty, že protonové záření je pro ně jediná vhodná léčba a že musejí počkat, dokud se firma nedohodne s VZP na proplácení. Podle mluvčího VZP Jiřího Roda se tak ale jiná vhodná léčba oddaluje. Pojišťovna proto na centrum podala trestní oznámení kvůli neposkytnutí pomoci a těžkému ublížení na zdraví z nedbalosti. „Podle VZP vše nasvědčuje tomu, že společnost Proton Therapy Centrum dává před zdravím pacientů přednost tomu, aby nepřišla o potenciální klienty, a tedy o své zisky,“ uvedla VZP v prohlášení.

Centrum nemá smlouvu s žádnou zdravotní pojišťovnou, na účet zdravotního pojištění ale léčilo dva české pacienty. Léčbu uhradily Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra a Vojenská zdravotní pojišťovna pojištěncům, u nichž odborníci potvrdili, že jiná možnost pro ně není. VZP má již také jednu pacientku indikovanou k léčbě protony, zatím porovnává náklady na léčbu v pražském centru a ve stejném zařízení v Mnichově, kam na ozařování protony už léta posílá své pojištěnce.

Protonové centrum minulý týden na tiskové konferenci uvedlo, že na léčení čeká už dva měsíce 35 českých pacientů. Centrum má kapacitu ročně léčit až 2 500 pacientů. Ze zhruba 35 000 lidí, kteří jsou každý rok indikováni k léčbě zářením, lze ale podle českých onkologů většinu léčit se stejně dobrými výsledky klasickým ozařováním, které je levnější. Léčba protony tak je podle nich vhodná nanejvýš pro stovku pacientů.

Vydáno pod