Němcová o žalobě senátorů: „Zvítězila politika nad věcností“

Praha – Sama před hlasování Senátu nevěřila, že žaloba pro velezradu může s podporou takových argumentů projít. Poté, co vyšlo najevo, že Ústavní soud skutečně zasedne nad možným porušením Ústavy ze strany hlavy státu, zajímala se šéfka dolní komory Miroslava Němcová o názory ústavních právníků. Ti „senátní“ totiž podle ní měli projevit více zkušeností v oboru. „Oni si tento luxus na rozdíl od nás právních laiků prostě dopřát neměli, a proto já považuji to jejich rozhodnutí za více politické než věcné,“ řekla Němcová v Interview ČT24.

Ústavní soud v úterý potvrdil platnost novoroční amnestie. Soud se jím nezabýval pro nedostatek kompetencí. A právě amnestie je také jedním z důvodů, proč Senát podal na Václava Klause ústavní žalobu. Němcová sice nesouhlasí s rozsahem prezidentské amnestie, ale žalobu na hlavu státu považuje za chybnou. „Oni na jedné straně mají vnímat to, že lidé jsou s něčím nespokojeni, ale na druhou stranu se nemohou alibisticky zbavit své odpovědnosti… Oni musí uchopit svůj mandát senátora a mají být daleko zkušenější v té věci než my, kteří jsme laiky a můžeme si dopřát luxus nějakého povrchního názoru.“

Narážela tak na skutečnost, že mezi 38 senátory, kteří žalobu na prezidenta Klause podepsali, jsou i právníci. Jde například o Jiřího Dienstbiera, jednoho z nejvýraznějších zastánců návrhu, ale i čerstvě zvolenou Elišku Wagnerovou. Ta jako bývalá místopředsedkyně Ústavního soudu podpořila dokument, který nyní putuje k posouzení jejím bývalým kolegům. Podle Němcové měla být právě ona tím, kdo bude schopný možnosti a pravomoce Ústavního soudu nejlépe odhadnout.

Senát
Zdroj: Divíšek Martin/ISIFA/VLP

„Já jsem přesvědčena, že právě ona jako ústavní soudkyně si má být vědoma těch mantinelů, co Ústavní soud může a nemůže posuzovat,“ zmínila šéfka sněmovny. Vadí jí hlavně argumenty, které Klausovi vytýkají dřívější kroky. „Jestliže chtěli senátoři žalovat prezidenta republiky kvůli tomu, že nejmenoval soudce, nebo kvůli tomu, že nepodepsal Lisabonskou smlouvu, no tak proč to neudělali tehdy? Je jasné, že to jsou jen podpůrné věci, které rychle sesbírali, aby to vypadalo seriózněji, než jak to skutečně vypadá,“ dodala.

Senátoři, kteří hlasovali pro návrh, podle Němcové rozhodovali bez ohledu na to, že poškodí Česko v zahraničí. „Kdokoliv, kdo si jinde přečte, že prezident je povolán k žalobě pro velezradu - v tu chvíli vás musí napadnout, že se tam děje opravdu něco vážného,“ řekla.

Senátoři vytýkají odcházejícímu prezidentovi kontroverzní amnestii, to, že dosud nepodepsal doplněk Lisabonské smlouvy o novém záchranném fondu eurozóny a že otálel s podpisem dodatku k Evropské sociální chartě. Žaloba poukazuje také na to, že Klaus téměř rok nejmenoval žádného ústavního soudce. Prezidentovi dále vytýká, že pět let navzdory soudnímu verdiktu nerozhodl o jmenování Petra Langera soudcem. Ústavní soud by mohl rozhodnout do konce března.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)