Den I: Vyfešákovaný Miloš Zeman, dělostřelecké salvy, přehlídky a parády

Praha - Poslanci a senátoři se házejí do gala, na Pražském hradě finišují úpravy Vladislavského sálu, dopravní policisté odklánějí provoz. Den slavnostního uvedení do úřadu historicky prvního českého přímo zvoleného prezidenta Miloše Zemana nadešel. Program s sebou nese řadu novinek, které doplní skládanku slavnostních prvků v celistvý ceremoniál. Inaugurační speciál včetně přímého přenosu z Vladislavského sálu Pražského hradu sledujte od 9:00 na na ČT24.

Miloše Zemana doprovází na Pražský hrad autokolona v doprovodu policejních motocyklů. Nastupující hlava státu vyrazí na ceremonii s manželkou Ivanou a dcerou Kateřinou po boku. Jeho příjezd Matyášovou branou symbolicky otevře od půlnoci uzavřený areál Hradu.

Slavnostní oblek

K příležitosti slavnostního slibu si Zeman oblékne na zakázku ušitý oblek z mírně lesklé látky, která byla utkána z vlny a hedvábí. Byl mu upraven přesně na míru. Pro inauguraci si nový prezident vybral i černé italské boty s menším vzorem velikosti 47, sněhobílou košili s monogramem MZ a kravatu v národních barvách. Nechybí ani stříbrné manžetové knoflíčky.

  • K černému obleku patří i ladící společenské boty zdroj: ČT Brno
  • Stříbrné manžetové knoflíčky mají černý oblek ozvláštnit zdroj: ČT Brno

Ve době Zemanova příjezdu na Hrad se ve Strakově akademii schází ministři, které o chvíli později dopraví k srdci české státnosti mikrobus. Premiér Petr Nečas (ODS) cestuje zvlášť a po inauguraci se také zúčastní slavnostního oběda nového prezidenta s nejvyššími ústavními činiteli.

            P r o h l é d n ě t e   s i   Z e m a n ů v   i n a u g u r a č n í   p r o g r a m :

Průběh ceremoniálu zpestří 11 prvků, které se v jeho průběhu objeví vůbec poprvé. Patří k nim třeba televizní přenos na velkoplošné obrazovky umístěné na třetím nádvoří Hradu a na Hradčanském náměstí. Další novinky se týkají třeba průvodu Vladislavským sálem, při němž budou nesena obě nejvyšší státní vyznamenání, kterých se prezident po složení slibu stane nositelem, a to Řád bílého lva a Řád Tomáše Garrigua Masaryka. Poprvé se také „zvláštním procesím“ ponese slavnostní výtisk ústavy, na kterou skládali slib Zemanovi předchůdci Václav Havel a Václav Klaus.

Po Zemanově slibu zazní nad Prahou 21 dělových salv. Armáda kvůli nim do Lobkovické zahrady na Petříně dovezla čtyři speciálně upravené kanony. K palbě je od rána připravuje obsluha složená z vojáků pražského posádkového velitelství. Po prezidentském slibu zazní česká hymna a salvové kanony budou pálit. Aby se střelba ozvala ve správný okamžik, bude mít armáda v sále „informátora“ s vysílačkou, který dá ve stanovený okamžik pokyn vojákům na Petříně.

Co se bude hrát

Svébytnou složku slavnosti představuje hudba, při inauguraci zazní:

  • Fanfáry ze Smetanovy opery Libuše
  • Fanfáry z Dvořákovy Osmé symfonie
  • Husitský chorál
  • Česká státní hymna

Vojenské přehlídky u příležitosti uvedení Miloše Zemana do úřadu se v pátek zúčastní 240 vojáků a členů Hradní stráže. Do Prahy kvůli slavnosti přijedou například příslušníci čtvrté brigády rychlého nasazení z Tábora nebo 102. průzkumného praporu z Prostějova. Účastníci přehlídky ponesou celkem 48 historických a bojových praporů.

Řidiči by se měli vyhnout okolí Hradu

Především ráno a kolem poledne mohou v okolí Hradu vznikat kolony. Návštěvníci akce by měli raději využít městskou hromadnou dopravu. Během slavnostního programu budou policisté řídit dopravu na všech klíčových křižovatkách v okolí Hradu. Řidiče, kteří se na ceremoniál nechystají, ale mají cestu přes Jelení ulici, Keplerovu ulici či Pohořelec, policie žádá, aby využili Strahovský tunel nebo zvolili objízdnou trasu přes ulici Milady Horákové.

Do Prahy míří i Zemanovi příznivci z Vysočiny

Na slavnostní inauguraci míří do hlavního města také asi stovka členů Strany práv občanů ZEMANOVCI (SPOZ) a dalších sympatizantů Miloše Zemana z Vysočiny. První autobus vyjížděl ze Žďáru nad Sázavou už ve 04:30, o 15 minut později nabíral další účastníky v Novém Veselí, kde Zeman léta chalupaří. Druhý autobus vypravený z Vysočiny opustil jihlavské autobusové nádraží směrem na Prahu kolem 05:20.