Klaus se loučí s úřadem, v Lánech uctil se Zemanem památku Masaryka

Praha - Prezident Václav Klaus o půlnoci zakončí své desetileté působení ve funkci hlavy státu. Se svým nástupcem Milošem Zemanem dnes položil věnec k hrobu první československé hlavy státu Tomáše Garrigua Masaryka v Lánech. Odsud Zeman odjel na Pražský hrad, na generální zkoušku před zítřejší inaugurací. Ve 20:00 se Klaus rozloučil před kamerami České televize s občany svým posledním prezidentským projevem.

Od Masarykova narození dnes uplynulo 163 let. K jeho hrobu se proto přišli poklonit i zástupci vlády, parlamentu, političtí vězni nebo váleční veteráni. Na závěr zazněla vedle státní hymny i Masarykova oblíbená píseň Ach synku, synku. „To nejdůležitější, co by si politici měli brát z Masarykova odkazu, je jeho apel na demokratické hodnoty, na to, že demokracie je diskuse a svoboda mínění,“ řekl ve Studiu ČT24 historik z Masarykova ústavu AV ČR Michal Pehr.

Odcházející a nastupující prezident se po ceremoniálu spolu se svými manželkami odebrali do lánského zámku, kde na ně čekal slavnostní oběd. Podával se bažantí vývar, jelení kýta na víně a zmrzlina. Zeman podle svých slov zámek v Lánech příliš nezná, těší se proto, až sem přijede na víkend. Klausovi slíbil, že jej i s chotí a případně oběma syny po konci mandátu „na oplátku“ pozve do Lán.

Podle Zemana se oběd odehrával v přátelské atmosféře. Končící a nastupující prezident
se spolu prý bavili „o životě“. Klaus mu údajně nedal žádnou radu, jak vládnout. „Ale určitě se o tom ještě budeme bavit,“ poznamenal Zeman. Po obědě Zeman odjel na Pražský hrad, kde se účastní generální zkoušky své zítřejší inaugurace.

Symbolickou tečku za Klausovým mandátem udělají zvony katedrály sv. Víta na Pražském hradě, které se rozezní přesně minutu před půlnocí. Po svěšení prezidentské standarty se areál Hradu symbolicky uzavře až do pátečního příjezdu Klausova nástupce Zemana na inauguraci.