Slovům o levičáctví by se asi zasmál, tvrdí Havlův kancléř Mathé

Praha - Byl to člověk pokorný, který dával lidi dohromady. Oproti Klausovi mu chyběla sebejistota, ale při velkém tlaku se proměnil překvapivě v neústupného - hovoří bývalý kancléř Václava Havla Ivo Mathé o svém někdejším nadřízeném z let 1999 až 2003. Přiznal, že vztahy mezi Havlem a jeho nástupcem na Pražském hradě nebyly ideální, sám Havel se ale prý snažil být zdvořilý. „Co by řekl Havel na nálepku extrémního levičáka? Možná by se tomu jen zasmál,“ odhadl Mathé.

Scenárista a pedagog Ivo Mathé patřil v posledních čtyřech letech Havlova prezidentského mandátu k jeho nejbližším spolupracovníkům. Člověka s Havlovým významem a osudem prý Česká republika bude ještě dlouho postrádat. „Upřímně řečeno bych nyní nikoho podobného nenašel. Člověka se stejnými postoji najdeme, ale nikoliv člověka se stejnou historií a osudem. I v tom byl Havel výjimečný,“ vzpomíná Mathé.

Při hodnocení svého prezidentského období a změn v České republice prý Havel často kritizoval zejména způsob, jakým se některé kroky prováděly. „To nebyla například nespokojenost s tržním hospodářstvím jako takovým, ale s tím, jak se to provádělo. Možná že transformační náklady byly zbytečně vysoké. On byl schopen kritické sebereflexe a jistě chtěl řadu věcí vidět lépe, ale myslím, že v rámci svých kompetencí dělal, co mohl,“ dodal někdejší šéf jeho kanceláře.

Václav Klaus a Václav Havel v roce 2002
Zdroj: ČT24/ČTK

Dnes již bývalý prezident Václav Klaus v rozhovoru pro polský týdeník na Havlovu adresu nešetřil silnými výroky: „Měl bych ale snad také alespoň zmínit jeho kosmopolitismus proti mé důvěře ve stát, ve kterém žijeme. Byl to také výbojný zahraničněpolitický intervencionismus (a humanitární bombardování), místo respektu ke kterékoli zemi světa.“ Havla označil i za extrémního levičáka, který bořil existující lidský řád.

„Možná by se tomu zasmál. Myslím, že se četnými výroky Václava Klause ve své době vůbec nezabýval. Když už se musel v této politické orientaci nějak vyčlenit, tak se spíš dával do pravého středu. On nebyl kritikem tržních mechanismů,“ reagoval Mathé na otázku, jak by asi Havel na Klausova slova zareagoval.

Ivo Mathé:

„Myslím, že Klaus Havla dost trápil v době, kdy byl předsedou vlády. Klaus vždy každého poučoval a takto chodil peskovat i Václava Havla. Například za každé veto zákona ho velmi krutě peskoval. Jistě nebyl ten vztah úplně pozivitní vůči Klausovi, ale Havel se snažil chovat zdvořile.“

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)