Čekají Pražský hrad změny? A využije Zeman síly svého mandátu?

Praha - S nástupem nového prezidenta čekají změny i Pražský hrad. Každý z prezidentů má jiný vkus, každý klade důraz na něco jiného. Viditelná proměna jako při nástupu Václavů Havla a Klause ale sídlo nečeká. Jak naznačuje jeden z nejbližších spolupracovníků Vratislav Mynář  - Miloš Zeman je skromný a moc si vymýšlet nebude. Pravomoci, které nový prezident má, jsou stejné, jako měli jeho předchůdci. Nicméně jako první přímo zvolený prezident ale může zdůrazňovat sílu svého mandátu, který dostal od voličů. "Myslím si, že by byl zázrak, aby se necítil být v tomto ohledu silný v kramflecích," domnívá se politolog Michael Romancov.

První úpravu už má Pražský hrad za sebou: Na internetových stránkách úsměv a podpis Václava Klause vystřídal úsměv a podpis Miloše Zemana. „Připravujeme nějakou vlastní webovou stránku, která by byla velmi úzce propojena samozřejmě se stránkou Pražského hradu, ale byla by to samostatná stránka pana Zemana,“ dodává Vratislav Mynář, předseda SPOZ.

Velmi brzy bude chtít Miloš Zeman s hradní správou také vyřešit svou silnou zálibu v cigaretách. Podle Mynáře nejspíš bude chtít na Hradě vyhradit jedno místo, „kde by pan prezident mohl popustit uzdu své vášni.“ Jinak prý obměna Hradu nebude nijak dramatická – Miloš Zeman se chce s novým působištěm nejdřív seznámit.

Jedna z mála možných změn, které nový hradní pán naznačil, se týkala palácových zahrad. Známý milovník stromů by se mohl konkrétně podepsat třeba na podobě té Ledeburské, kde by mohl nechat vysadit stromy. Z Hradu zřejmě nakonec nezmizí ani tradiční jazzové večery, ačkoliv Klaus již sérii devadesáti koncertů oficiálně ukončil. Také v prezidentské kuchyni prý zatím můžou zůstat v klidu - stejně jako Klaus je totiž milovník českých jídel.

Zemanovi pravomoci zůstávají, ale může zdůrazňovat sílu svého mandátu

První den po inauguraci měl nový prezident republiky Miloš Zeman soukromý program. Zůstal ve svém bytě v pražských Stodůlkách. Úřadovat začne až v pondělí. Musí najít lidi nejen do svého týmu, ale už v nejbližších týdnech bude řešit i obsazování důležitých postů. Od ledna je totiž Ústavní soud už bez tří soudců a Nejvyššímu kontrolnímu úřadu chybí šéf už rok. Ústavní pravomoci bude mít Miloš Zeman stejné jako jeho předchůdci. Jako první přímo zvolený prezident ale může zdůrazňovat sílu svého mandátu, který dostal od voličů.

  • „Popularita, síla těch hlasů, které ho dostaly do funkce, jsou směřovány přímo k jeho osobě. Myslím si, že by byl zázrak, aby se nově zvolený prezident necítil být v tomto ohledu silný v kramflecích,“ domnívá se politolog Michael Romancov.

Prezident a Ústavní soud

Zemanovo pojetí nové funkce se může projevit už v příštích měsících při obsazování prakticky dvou třetin Ústavního soudu. Po odchodu soudce Jiřího Muchy na konci ledna totiž 15členný sbor postrádá už 3 soudce, do konce roku pak skončí mandát dalším 7 včetně předsedy Pavla Rychetského a místopředsedy Pavla Holländera. Přitom pro usnášeníschopnost potřebuje Ústavní soud nejméně deset členů. Ústavní soudci si můžou svůj 10letý mandát zopakovat a navržená jména musí schválit Senát. Volba konkrétní osobnosti je ale právě v rukou hlavy státu. „Prezident ví, koho a proč chce jmenovat, takže právní veřejnost pravděpodobně ví, kdo a proč připadá, respektive nepřipadá v úvahu,“ podotýká Romancov.

Prezident a bankovní rada

Obměna, ve které sehraje prezident výraznou roli, čeká nejen Ústavní soud, ale i bankovní radu České národní banky. Tady ale přece jen zbývá na rozhodování o jménech víc času. Prvnímu členovi 7členné bankovní rady totiž skončí mandát až příští rok. A do konce funkčního období prezidenta v roce 2018, doslouží současný guvernér a další tři členové rady. Výměna 5 ze 7 členů rady se přitom může odrazit třeba na vstupu Česka do eurozóny. „Tam prezident má ještě silnější postavení. Výběr budoucích členů České národní banky bude pravděpodobně odrážet i prezidentův postoj vůči této důležité otázce,“ dodává politolog.

Prezident a NKÚ

Neobsazená je po nedobrovolném odchodu Františka Dohnala stále i funkce prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu – i toho jmenuje hlava státu. V případě této pozice si ale musí i v kramflecích silný prezident počkat, koho mu navrhnou poslanci.

  • Ledeburská zahrada Pražského hradu zdroj: Wikipedia http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/45/4460/445986.jpg
  • Masarykův byt na Pražském hradě zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/45/4437/443669.jpg
  • Lumbeho vila zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/45/4437/443664.jpg
  • Pražský hrad zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/43/4278/427733.jpg

Oficiální diář už počítá se schůzkou s diplomaty i hejtmany, s nimiž se sejde ve středu. Prezident bude řešit nejen to, s kým bude na Hradě spolupracovat, ale i to, zda v hradním prostředí bude trávit i volné chvíle – tedy, zda a kdy se sem přestěhuje. Důvody nejsou reprezentační, ale praktické. Jak již dříve řekl, nechce ztrácet čas v autě. Zvolí proto pravděpodobně mezi Masarykovým apartmá na Hradě a Lumbeho vilou, která je poblíž. V samotné kanceláři změny neplánuje. Přesná data ještě chybí k prvním zahraničním cestám: nejdřív Bratislava, potom Vídeň.

  • Z pětice nejbližších spolupracovníků bývalého prezidenta Václava Klause zůstane na Hradě pravděpodobně pouze šéf Protokolu Jindřich Forejt. Odcházejícího kancléře Weigla podle několika zdrojů nahradí současný šéf Zemanovců Vratislav Mynář. Ředitele politického protokolu zřejmě nahradí současný Zemanů tajemník Jaroslav Hlinovský. Novou mluvčí místo Radima Ochvata bude zřejmě Hana Burianová, která byla mluvčí Zemanovy kampaně. Šéfa zahraničního protokolu Mravce by měl nahradit český velvyslanec v Austrálii Hynek Kmoníček. Nejasné zatím zůstává, kdo zaujme místo zástupce prezidentské kanceláře Petra Hájka.