Proti Dalíkovi svědčí diplomatův záznam o schůzce

Praha – Proti lobbistovi Marku Dalíkovi, který je stíhán v korupční kauze okolo nákupu obrněných transportérů Pandur, svědčí další významný důkaz. Jde o písemný záznam průběhu schůzky, který údajně dokládá, že si Dalík v roce 2007 v restauraci u Malířů řekl o skoro půl miliardy. Píše to dnešní Mladá fronta DNES. Dokument několik hodin po setkání sepsal bývalý diplomat USA a poradce zbrojovky Steyr Victor Jackovich. Dalík obvinění opakovaně popřel.

Jackovich tehdy o průběhu setkání informoval také americkou ambasádu v Praze, která vzápětí vyslala několik tajných zpráv do Washingtonu a varovala americkou stranu před riskantním obchodem. „Zástupce Steyru sdělil, že náměstek ministra Barták zorganizoval příležitost pro Topolánkova chráněnce Marka Dalíka s účelem získat značný úplatek od Steyru,“ napsala chargé d'affaires Mary Thompson Jonesová, tehdy nejvyšší představitelka velvyslanectví v Praze.

Podle deníku je zápis událostí důležitý, neboť dokazuje, že si na okolnosti schůzky Jackovich nevzpomněl zázračně až vloni na podzim, ale že na údajnou korupci upozorňoval už v roce 2007. Jackovich svědčí proti Dalíkovi od loňského podzimu, kdy byl lobbista zadržen policií. Podle advokáta Tomáše Sokola ale osobní záznam není významný důkaz, protože z něj obvykle nelze zjistit, kdy byl vytvořen.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

O nákupu 107 transportérů za 14,4 miliardy korun rozhodl Topolánkův kabinet na jaře 2009, smlouva byla s rakouskou firmou Steyr podepsána krátce poté. O více než rok později se o pořízení pandurů začal zajímat česko-rakouský policejní tým. V květnu 2011 pak média zveřejnila výpověď rakouského manažera Stephana Szücse, který byl v Rakousku veden jako utajený svědek. Údajně dosvědčil, že si Dalík řekl o obří úplatek. Lobbista to tehdy označil za úplný nesmysl.

Dalík čelí obvinění z korupce už půl roku. Státní zástupci na případu spolupracují i s kolegy ze zahraničí. „Vyšetřování v kauze obviněného Marka Dalíka pokračuje zcela podle plánu,“ řekl ČT náměstek vrchní žalobkyně Adam Bašný. Kdy žalobci případ uzavřou, bude záležet i na rychlosti výměny svědeckých výpovědí a důkazů ze zahraničí.

Nový důkaz v kauze Pandury (zdroj: ČT24)