Zeman otočil: Místo „profesionálního úředníka“ zaměstná šéfa Zemanovců

Praha – Kancléřem prezidenta Miloše Zemana bude předseda Zemanovců Vratislav Mynář, který vedl i Zemanovu prezidentskou kampaň. Na přechodnou dobu zůstane ve funkci i Klausův kancléř Jiří Weigl, který svého nástupce slíbil „zaučit“ - Mynář předtím nikdy ve státní správě nepracoval, živil se jako podnikatel. Kuriózně v této souvislosti působí Zemanovo lednové prohlášení „Dost bylo politiků na Hradě“ - na pozici kancléře prý bude hledat profesionálního úředníka se zkušeností s řízením prezidentské kanceláře.

Vratislav Mynář je stále předsedou SPOZ, tuto funkci už ale s největší pravděpodobností na nadcházejícím sjezdu nebude obhajovat - ještě se chce poradit s prezidentem i republikovou radou strany. Není prý ale zvyklý sedět na dvou židlích. Mynář ovšem nedávno obhájil funkci krajského předsedy SPOZ na Zlínsku a tu si hodlá ponechat. Kromě toho zasedá také v zastupitelstvu Zlínského kraje – tam se ale dostal až jako náhradník, i když byl v krajských volbách dvojkou na kandidátce.

Mynář tak bude v tomto směru mezi kancléři výjimkou – žádný z jeho předchůdců nebyl svázán s politickou stranou tolik jako současný předseda Zemanovců. Navíc jak sám Mynář prohlásil, péče o svoji stranu se nechce vzdát. „Já bych si přál, aby post kancléře, který samozřejmě přijmu, jsem mohl spojit s tím, že udělám co nejvíc dobré práce pro SPOZ. Jestli jako krajský předseda nebo předseda nebo řadový člen, to musíme teď vydiskutovat,“ řekl Mynář v neděli Radiožurnálu. 

Kancelář prezidenta republiky:

Kancelář je rozpočtovou organizací se samostatnou kapitolou ve státním rozpočtu, v posledních letech hospodaří s 350 miliony korun ročně. V roce 2011 měla 114 zaměstnanců a dalších asi 300 lidí pracovalo v podřízené organizaci. Kromě fungování areálu Pražského hradu zajišťuje kancelář také obstarávání věcí, které souvisejí s výkonem pravomocí prezidenta republiky, s protokolárními povinnostmi a jeho veřejnou činností a může na oficiálních debatách zastupovat prezidenta republiky - typicky zasedat v pracovních výborech vlády, kde je prezidentu přiznána pravomoc. Například Klausův kancléř docházel místo svého šéfa na vládní výbor pro EU.

Se Šloufem na vodě

Miloš Zeman přitom krátce po svém zvolení v České televizi prohlásil, že chce na pozici kancléře profesionálního úředníka. Prý by bylo ztrátou času, kdyby do čela kanceláře dosadil někoho, kdo se bude půl roku zaučovat. „Dost Jaklů, dost Hájků, dost politiků na Pražském hradě. Tam mají být byrokrati v tom dobrém, rakousko-uherském slova smyslu,“ prohlásil Zeman. 

Charakteristice úředníka 45letý Mynář ovšem příliš neodpovídá. Na VUT vystudoval ekonomiku stavebnictví a později se živil jako podnikatel. Až do roku 2005 zasedal mimo jiné v dozorčí radě Českomoravské železárenské, která ovládla firmu Petrcíle – tak pak vedla se státem spor o miliardové odškodné. Stát přitom zrušil smlouvu s firmou Petrcíle za vlády Miloše Zemana, psala MfD. Z byznysu se zná Mynář i s bývalým Zemanovým poradcem a lobbistou Miroslavem Šloufem, se kterým podle vlastních slov „už dlouho jezdí na vodu“. 

Přehled dosavadních kancléřů (od 1989):

Josef Lžičař, 1990
Karel Schwarzenberg, 1990–92
Luboš Dobrovský, 1992–96
Ivan Medek, 1996–99
Ivo Mathé, 1999–2003
Jiří Weigl, 2003–13

Pro prezidentského kancléře žádná „ideální praxe“ neexistuje. Podle mluvčího prezidenta Havla Ladislava Špačka musí mít kancléř manažerské schopnosti, jelikož řídí organizaci s poměrně velkým rozpočtem. Hodí se i zkušenosti s úřednickou prací, navíc musí mít i komunikační schopnosti, jelikož je to podle Špačka reprezentant prezidenta číslo jedna. Případné členství kancléře v nějaké straně je prý otázka především pro prezidenta, ten musí podle Špačka usoudit, jestli je vhodné, aby byl jeho kancléř nějak politicky vázán, nebo aby se angažoval v politické straně. Nezbytná je podle bývalého Havlova mluvčího také znalost angličtiny.

Poslední Havlův kancléř Ivo Mathé byl generálním ředitelem České televize, Klausův kancléř Jiří Weigl byl zase mimo jiné šéfem poradců v době, kdy byl Klaus premiérem. Ani jeden z nich v politické straně nebyl.