ČSSD opakuje své „NE“ komunistům. Bohumínské usnesení nezruší

Praha – Delegáti ostravského sjezdu ČSSD odmítli zrušit tzv. bohumínské usnesení, které straně zakazuje uzavřít na vládní úrovni koalici s komunistickou stranou. Pro zrušení tohoto zákazu hlasovalo jen devět lidí. Sociální demokraté tak vyšli vstříc slovům svého vedení, které před sjezdem stejně jako na sjezdu povolební spolupráci s KSČM opakovaně odmítlo. Stranickou prioritou je v případě vítězství ve volbách menšinová jednobarevná vláda. Tuto formu vlády prosazuje i Miloš Zeman.

„Tím, že bohumínské usnesení nebylo zrušeno, nepočítá sociální demokracie s tím, že by uzavírala koaliční vládu, kde by byla zastoupena komunistická strana,“ oznámil staronový předseda ČSSD Bohuslav Sobotka na tiskové konferenci při závěru stranického sjezdu. „Sjezd o tomto návrhu rozhodl a na příští dvě léta je tato věc z pohledu strany ukončena.“

„Je to jasný signál a konec diskusí, které se vedly v posledních měsících,“ doplnil statutární místopředseda Michal Hašek. „Pro mě z toho logicky vyplývá, že otázka společné koalice s KSČM není na pořadu dne.“

Bohumínské usnesení přijala sociální demokracie pod vedením Miloše Zemana na svém severomoravském sjezdu v roce 1995. ČSSD si v něm zakázala spolupráci s politickými stranami, které považovala za extremistické. Vedle komunistů se stopka týkala i Sládkových republikánů nebo moravských nacionalistů.

Sobotka ještě před hlasováním o stanovách oznámil, že pro zrušení usnesení nebude, protože menšinové vládě s komunistickou podporou nebrání. Na ostravském sjezdu zaznělo:

  • Bohuslav Sobotka: KSČM je pronásledovaná minulostí a příští vládu by spolupráce s komunisty zatížila. Upřednostňujeme model menšinové vlády. ČSSD neplánuje příští vládu s KSČM.
  • Michal Hašek: Není to téma. Sociální demokracie se bude věnovat tomu, aby dosáhla co nejlepšího výsledku ve volbách. Toto téma pro mě pro tuto chvíli ztrácí relevanci.
  • Zdeněk Škromach: Pokud jde o bohumínské usnesení, je využíváno k tomu, že zprava nás líská TOP 09 a ODS, zleva komunisti. Rozhodnutí sjezdu je nejlepší řešení. Nám v ničem nebrání.

Sociální demokracie v případě úspěchu v parlamentních volbách, které proběhnou příští rok, preferuje shodně s prezidentem Milošem Zemanem jednobarevnou vládu. V případě, že by nezískala většinu poslaneckých mandátů, připadají podle Sobotky v úvahu dvě varianty: koalice se středovými stranami, nebo menšinová vláda opírající se o tichou podporu komunistů.

Koalice máchla rukou: Beztak spolupracují v krajích

Pozici ČSSD a dnešní rozhodnutí sjezdu záhy komentovali také představitelé stran vládní koalice. Shodli se v tom, že jde jen o vějičku pro voliče, protože v krajích s KSČM spolupracují. Například podle předsedy Starostů a nezávislých Petra Gazdíka se skutečná spolupráce mezi ČSSD a KSČM stejně chystá, a to na úrovni podpory vlády.

  • Miroslava Němcová (ODS): „Pokud to ČSSD myslí vážně a je bohumínským usnesením vázána, musí ihned vypovědět krajské koalice, kde s komunisty vládne. Pokud to neudělají, podvádějí a celý humbuk kolem bohumínského usnesení je pokrytectvím.“

Předseda poslaneckého klubu ODS Benda ovšem pokládá rozhodnutí ČSSD za zajímavý signál, který svědčí o tom, že se některým silám uvnitř strany do otevřené koalice s KSČM nechce.

Debatu o bohumínském usnesení otevřely krajské volby

Vnitrostranická diskuse o spolupráci s komunisty nabyla na významu po krajských volbách, z nichž vzešla řada oranžovo-rudých koalic. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka avizoval, že se na ostravském sjezdu může debata o formách vládní spolupráce s KSČM otevřít. „Sociální demokracie má ze spolupráce s komunisty zkušenost. Pokud jde o debatu o bohumínském usnesení, v tuto chvíli pro ni nemáme důvod. Na budoucím sjezdu v Ostravě budeme debatovat o variantě menšinové vlády sociální demokracie s KSČM,“ uvedl Sobotka loni v říjnu.

Debata potom zesílila i před víkendovým ostravským sjezdem, kdy však přímou koalici s komunisty odmítl jak Michal Hašek, tak sám Sobotka. Stranické špičky jsou přitom vedle principiálního přesvědčení motivovány především tím, že by jim spolupráce s komunisty v případě volební výhry mohla uškodit v očích veřejnosti. „Odmítám řešit skandály, že nějaký ministerský náměstek byl agentem StB. Nemůžeme dovést komunisty do Strakovy akademie hlavním ani bočním vchodem,“ prohlásil Hašek ještě před sjezdem a Sobotka dnes tuto optiku fakticky potvrdil.

Bohuslav Sobotka: „Nová vláda s sebou nesmí nést apriorní zátěže z hlediska možnosti komunikovat s veřejností, a přímá koalice s komunistickou stranou by apriorní zátěž představovala. Debatovali bychom o komunismu a nebyl by prostor pro to, jak pracovat s nezaměstnaností a nastartovat ekonomiku.“

Filip o ČSSD: Levicová rétorika, pravicová řešení

Opakované odmítnutí celorepublikové spolupráce s komunisty se promítlo i do rétoriky KSČM. Její předseda Vojtěch Filip Sobotkovi sice poblahopřál ke zvolení předsedou, zároveň ale podotkl, že ho čeká hodně práce, protože „sociální demokracie občas ujede na rozporu slov a činů - je tam levicová rétorika a pravicové návrhy řešení. Občané si musí uvědomit, že sociální demokracie bude něco říkat, ale při řešení těch praktických kroků se neobrátí nalevo, ale napravo. A pro KSČM to je velká výzva, aby se stala hegemonem na levici.“

Zároveň uvedl, že účast ve vládě není pro komunisty alfou ani omegou. „KSČM má své priority a do vlády nespěchá. Pokud by šlo o jednobarevnou vládu, naše podmínky byly takové, aby ve vládě neseděl nikdo, kdo by byl zasažen korupcí,“ podotkl Filip.