Pedagogy od práce na základních školách odrazují nízké platy

Praha - Jak do škol dostat kvalitní a mladé učitele? Odpověď hledá kampaň Česko mluví o vzdělávání. Na pedagogické fakulty podle průzkumů nastupují spíše slabší studenti středních škol. A pokud už vystudují, od nástupu za katedry je často odradí nízký plat.

Nastupující učitel dostane 20 tisíc hrubého, na konci kariéry má o necelých pět tisíc víc. Přidat těm nejlepším mohou ředitelé jen zřídka. Učitelům navíc chybí i možnost dalšího profesního růstu. Ten by měl zajistit nový kariérní řád – pedagogové v něm mají postupovat po čtyřech profesních stupních.

„Zatím je to nastaveno tak, že se předpokládá, že bude existovat něco jako atestační řízení,“ říká Jiří Kuhn, Asociace ředitelů gymnázií ČR. Každá atestace by měla učitelům zajistit i zvýšení platu. O kolik, to ale ministerstvo školství zatím spočítáno nemá. Zvýšení ale podle Lukáše Teplého z odboru strategie MŠMT nebude asi nijak dramatické. Jak ale říká ředitel ZŠ Kunratice Vít Beran: „Bez finančního ohodnocení kariérního postupu asi nemá smysl něco takového zavádět.“

Česko mluví o vzdělávání (zdroj: ČT24)