ÚOOÚ dal precedens ke zveřejňování platů. Informoval jen o vedení

Praha – Úřad pro ochranu osobních údajů na požádání serveru iDNES.cz zveřejnil platy svých pracovníků, zůstal ovšem pouze u mezd vrcholného managementu. Položil tak precendens ke zveřejňování platů státních zaměstnanců; výdělky řadových pracovníků totiž odmítl zveřejnit, protože u nich podle ÚOOÚ převažuje nad zákonem o svobodném přístupu k informacím právo na ochranu soukromí a osobních údajů.

Zveřejňování platů státních zaměstnanců je již několik měsíců veřejně diskutovaným tématem. Diskusi otevřela neochota Klausovy administrativy zveřejnit platy zaměstnanců Pražského hradu včetně členů prezidentovy kanceláře a vystupňoval ji krok vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové. Ta před počátkem února zveřejnila platy všech zaměstnanců Vrchního státního zastupitelství, a to včetně jejich jmen. ÚOOÚ s ní následně zahájil správní řízení – právě kvůli odhaleným jménům.

Nyní ÚOOÚ přistupuje ke zveřejnění platů svých zaměstnanců sám, jména a mzdu však zveřejnil jen u nejvyššího vedení. Předseda úřadu Igor Němec si loni ve své funkci vydělal 1,752 milionu korun a k tomu ještě dostal 203 227 korun na paušálních náhradách. Náměstkyně předsedy ÚOOÚ Alena Kučerová si podle iDNES.cz vydělala 946 510 korun, její odměny byly 123 500 korun. Náměstek Antonín Šusta si vydělal 841 920 Kč a na odměnách získal 124 500 korun.

Úřad ve stanovisku ke zveřejněným platům uvádí, že právně i v soudní praxi je situace kolem zveřejňování mezd státních zaměstnanců nejednotná. Podle úřadu sice existují rozsudky, jež tvrdí, že se mají zveřejňovat platy úředníků, jiné zase říkají, že se mají zveřejňovat jen platy příjemců veřejných prostředků v podobě dotací a grantů.

Platy z MPO odtajněny, ale bez jmen. Kubovi lidé berou přes milion

Server Lidovky.cz dnes zveřejnil i údaje o platech náměstků ministra průmyslu Martina Kuby. Jedinou centrální institucí, která odmítá platy vysoce postavených úředníků zveřejnit, zůstává podle serveru Úřad vlády.

Kuba udělil svým čtyřem náměstkům loni až čtvrtmilionové odměny. K číselným údajům však nepřiřadil konkrétní jména svých náměstků. Kubovi náměstci dostali loni celkové platy v rozmezí od 918 240 do 1,186 milionu korun. V tom jsou započteny i odměny, které se pohybovaly od 100 000 do 260 000 korun.