Zákony, vláda, Senát. Zeman začal úřadovat

Praha - Prezident Miloš Zeman naplno zahájil výkon prezidentské funkce. Dnes podepsal první dva zákony; stvrdil daňovou novelu, podle níž nebudou církve osvobozeny od daně z příjmů při prodeji vráceného majetku, a vládní novelu o označování a evidenci výbušnin podle požadavků Evropské unie. Ve středu zamíří na zasedání vlády, ve čtvrtek navštíví schůzi Senátu. Známá je už také jeho první zahraniční cesta – po Velikonocích zavítá na Slovensko.

Zeman na Pražském hradě:

O tom, že prezident podepsal své první dva zákony, informovala Zemanova mluvčí Hana Burianová. Podle novely o daních z příjmů by církve měly platit daně při prvním prodeji nemovitostí i movitých věcí, které jim budou v rámci majetkového narovnání se státem vráceny. Osvobození od daně z příjmu jim zůstane jen pro nabytí majetku. Výnos ze zdanění prodávaného restituovaného majetku je odhadován na půl miliardy až dvě miliardy korun. Církvím má stát vrátit nemovitý majetek v hodnotě zhruba 75 miliard korun.

Druhá norma, kterou Zeman dnes podepsal, zjednoduší označování a evidenci výbušnin. Nejvýznamnější změnou je odložení data zavedení povinností o jednoznačném označování výbušnin, a to z letošního 5. dubna o rok. Obchodníkům s výbušninami a firmám, které provádějí trhací práce, se pak o tři roky posune plnění povinnosti pro zavedení systému sledovatelnosti výbušnin.

Zeman ve Strakově akademii

Na jednání vlády se nový prezident poprvé podívá tuto středu kolem páté. Premiér Petr Nečas původně zval Zemana na schůzi kabinetu, která se uskutečnila minulý týden. Nový prezident však ve stejný den přijal na Pražském hradě krajské hejtmany – jejich správu krajů ocenil a vládu zkritizoval.

V průběhu volební kampaně Zeman avizoval, že chce být aktivním prezidentem a na jednání kabinetu hodlá chodit často. Nedávno svá slova zpřesnil; na vládu bude docházet tehdy, pokud se budou projednávat tak důležité záležitosti, jako byla v minulosti penzijní a daňová reforma či církevní restituce.

Zeman ve Valdštejnském paláci

Zemanova čtvrteční návštěva Senátu bude první cestou hlavy státu do horní komory po šesti letech. Někdejší prezident Václav Klaus navštívil Senát dvakrát, naposledy v roce 2007.

Protože Senát schvaluje prezidentské návrhy na nové ústavní soudce, dá se předpokládat, že právě obsazení nejvyšší instance bude jedním z témat, které se na půdě horní komory otevře. Ústavní soud má totiž od konce ledna jen dvanáct soudců místo patnácti, do konce roku skončí dalších sedm soudců. Zeman také již dříve avizoval, že do konce března chce předložit horní komoře čtyři kandidáty, další čtyři jména pak navrhne v červnu.

Zeman v Bratislavě

Na státní návštěvu Slovenska Zeman pojede 4. a 5. dubna. Informaci potvrdila kancelář slovenského prezidenta i Pražský hrad, detaily návštěvy ani program ale nejsou známy. Očekává se, že se nový český prezident na Slovensku setká se svým hostitelem, prezidentem Ivanem Gašparovičem, a také s premiérem Robertem Ficem a předsedou parlamentu Pavolem Paškou. Zemana na Slovensko doprovodí jeho manželka Ivana.