Matvijenková chce se Zemanem projednat víza pro Rusy

Praha - Prezident Miloš Zeman dnes přijme předsedkyni horní komory ruského parlamentu Valentinu Matvijenkovou. Šéfka Rady federace je v České republice na dvoudenní návštěvě. V pondělí na setkání s předsedou Senátu Milanem Štěchem (ČSSD) uvedla, že by Evropská unie měla zrušit vízovou povinnost pro ruské občany. Česko by v tom podle ní mělo aktivněji pomoci. Víza označila za „anachronismus v současném globálním světě“.

S předsedou Senátu ruská politička jednala také o tendru na dostavbu jihočeské jaderné elektrárny Temelín. Český Senát bude podle Štěcha dohlížet na to, aby podmínky soutěže o dostavbu elektrárny byly férové pro obě skupiny zájemců. O zakázku se ucházejí česko-ruské Konsorcium MIR.1200 a americko-japonská společnost Westinghouse. 

Zeman je podobně jako jeho předchůdce Václav Klaus znám svou náklonností k Ruské federaci. V minulosti se stavěl například proti postavení součásti amerického protiraketového deštníku v Brdech. Uvedl tehdy, že skutečným cílem radarové základny je zaměření proti Rusku. 

Ruský prezident Putin po zvolení Zemana prezidentem vyjádřil naději na „další rozvoj politického dialogu“. Zeman podporuje jmenování europoslance KSČM a bývalého kosmonauta Vladimíra Remka na pozici českého velvyslance v Moskvě.

Gubernátorka Petrohradu.
Zdroj: ČT24