Průzkum STEM: Kormidlo na pravici chytá TOP 09. ODS čtvrtá

Praha – Nový průzkum agentury STEM vypovídá o dalším propadu volebních preferenci pro občanskou demokracii. Pokud by se nyní konaly volby do Poslanecké sněmovny, volilo by ji 8,6 procenta lidí, zatímco pro koaliční TOP 09 by se rozhodlo 14,3 procenta voličů. Vítězem sněmovních voleb by se pak stala ČSSD s předpokládaným ziskem 25,6 procenta hlasů a 84 mandáty ve sněmovně.

Občanští demokraté Petra Nečase by s 8,6 procenta hlasů získali 22 sněmovních křesel, což je méně než polovina počtu mandátů, které se jí povedlo získat ve volbách v květnu 2010 - ODS má v současné době 50 poslanců. Zároveň se jedná o nejhorší výsledek občanských demokratů v průzkumech STEM právě od roku 2010. Podíl voličů ODS kolísal, třeba ještě loni v říjnu vzrostl možný zisk poslaneckých mandátů na 51, ale od té doby přízeň voličů vytrvale opadala. Jen od posledního průzkumu přišla ODS o 13 mandátů.

Naopak TOP 09 v posledních průzkumech STEMu soustavně roste; podle pracovníků agentury ožila strana díky lednovým přímým prezidentským volbám, ve kterých se předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg dostal do druhého kola. Přestože neuspěl, preference strany od prosince 2012, kdy vrcholila prezidentská kampaň, stále posilují. Loni v listopadu by podle průzkumu STEM získala TOP 09 18 mandátů, kdežto nyní 44. Už v minulém průzkumu se tak straně podařilo překonat i ODS.

Hegemonem zůstává sociální demokracie

Vítězem voleb by se stala sociální demokracie se ziskem 25,6 procenta hlasů, a podle přepočtu STEMu by tak v dolní komoře získala 84 mandátů. Počet křesel si udržuje stabilní, v posledním průzkumu měla o jedno křeslo méně. Výraznou proměnou neprocházejí ani zisky KSČM. S podporou 11,7 procenta hlasů by se stala třetí nejsilnější stranou ve sněmovně a voliči by jí přidělili 36 mandátů; od posledního průzkumu si polepšila o tři mandáty.

Vedle ČSSD, TOP 09, KSČM a ODS by do sněmovny mohli proniknout ještě lidovci a Zemanovci (shodně 4,4 % hlasů).

Citovaný výzkum STEM byl proveden metodou kvótního výběru ve dnech 28. 2. až 8. 3. 2013 na souboru 1091 dotázaných. Statistická chyba u tohoto souboru se pohybuje kolem ± 2 procentních bodů u menších stran, u větších stran kolem ± 3 procentních bodů.

Z průzkumu dále vyplývá, že po oživení politických nálad kolem prezidentské volby dochází v březnu ke zřetelnému ochlazení. Pokud by se příští týden konaly volby, zúčastnilo by se jich podle svých slov 55 % občanů, 21 % svou účast jasně odmítá, nerozhodnuto je 24 % obyvatel, čili bezmála čtvrtina.