Zeman poprvé navštívil vládu, v dubnu podepíše euroval

Praha - Prezident Miloš Zeman v dubnu podepíše takzvaný euroval. Chce tak učinit při příležitosti dubnové návštěvy předsedy Evropské komise José Manuela Barrosa v Praze. Zeman to uvedl na brífinku po jednání vlády, kterého se dnes poprvé zúčastnil a označil ho dokonce za přátelské. S premiérem a ministry hovořil zejména o zahraniční politice. Vládu informoval, že existují jisté akcenty, které bude jako prezident zdůrazňovat. Vedle eurovalu jde o boj proti mezinárodnímu terorismu: „Což konkrétně znamená i podporu našich zahraničních misí.“ Zeman zakončil setkání s ministry společnou večeří, ve čtvrtek navštíví Senát.

Zeman se na jednání vlády posadil mezi Nečase a ministra zahraničí Karla Schwarzenberga (TOP 09). Svému protikandidátovi z prezidentské volby podal i ruku. „Jednání bylo věcné, troufám si dokonce tvrdit, že i přátelské. V jeho průběhu se v podstatě nevyskytly žádné konfliktní body, což je jenom dobře,“ řekl po první společné schůzce s ministry. Podle Nečase se vláda se Zemanem shodla i na klíčových prioritách zahraniční a bezpečnostní politiky. Dál mezi ně patří integrace Česka v NATO a Evropské unii. „Vnímáme velmi podobně i riziko terorismu a toho, že západ proti němu musí vystupovat,“ uvedl premiér.  

Zeman chce postupně pozvat na Hrad všechny členy vlády

Případné radikální rozdíly v diplomatických postojích obou stran mělo obrousit několik rozhovorů na zahraničněpolitická témata, které už krátce po volbě Zeman a Schwarzenberg vedli. Spory stále panují ohledně situace v Kosovu, naopak ke shodě již dospěli v postojích k Izraeli a v některých otázkách evropské politiky.

Miloš Zeman: „Vládu hodlám znovu navštívit v okamžiku, kdy bude projednávat nějaký zákon, kde by, a já bych si to velmi nepřál, hrozilo prezidentské veto. Myslím si, že veta se má používat velmi uměřeně, pokud možno vůbec ne.“

Prezident zároveň uvedl, že si chce postupně pozvat na Hrad všechny členy vlády, aby se lépe informoval o jejich problematice: „Už dnes jsem na jeho žádost přijal pana ministra spravedlnosti Pavla Blažka.“ Pozvání dostane i předsedkyně strany LIDEM Karolína Peake, a to navzdory tomu, že Zeman její stranu kritizuje. Bezprostředně po svém zvolení například prohlásil, že nynější vláda se opírá o LIDEM, kterou nikdo nevolil, a proto by se měly co nejdříve konat předčasné volby. Dnes ale řekl, že by s Peake rád probral boj proti korupci: „S paní Karolínou Peake, bude-li si to samozřejmě přát, se velice rád setkám.“

Na řadu přišel i popelníček

Zeman na brífinku také podotkl, že ho velmi překvapil ministr zemědělství Petr Bendl: „Doplnil mi informaci, že náš tabákový průmysl nám přináší 40 miliard korun ročně. Pan ministr zdravotnictví Leoš Heger měl ale vůči tomuto ekonomickému pohledu zase drobné námitky.“ Zeman je náruživý kuřák, po celou dobu jednání vlády si ale nesměl zapálit. „Pan prezident slyšel má jasná a rozhodná slova, že nebude k dispozici popelníček,“ komentoval situaci před novináři premiér Petr Nečas (ODS). Zeman na to opáčil, že nemožnost kouřit při jednání vlády není levicovou ani pravicovou záležitostí. Už v době jeho úřadování v letech 1998 až 2002 mu prý jeho kabinet tento zlozvyk zakázal.

Na tiskové konferenci byl Zeman přesto v tak dobrém rozmaru, že dal sám novinářům vybrat, zda si přejí být ostrůvky pozitivní, či negativní deviace. Proti své inaugurační řeči, v níž část médií označil za ostrůvky deviace negativní spolu s mafiánskými kmotry a neonacisty, byl tak dnes výrazně smířlivější. Setkání s ministry zakončil prezident společnou večeří. Jako předkrm se podával Zemanův oblíbený pokrm - světlá a tmavá tlačenka s cibulkou. Následovala vepřová panenka s karotkou a gratinovanými bramborami a jako moučník jahodový knedlík s tvarohem.

Zeman už dříve uvedl, že se chystá v zahraničí podpořit především český průmysl. Často chce cestovat s podnikateli na jejich misích za zahraničními příležitostmi, pokusí se také nalákat zahraniční investory do Česka. „Hlavní prioritou prezidenta Zemana byla i za dob premiéra ekonomická diplomacie,“ potvrdil budoucí ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky a nynější velvyslanec v Austrálii Hynek Kmoníček. První oficiální cesty už má Zeman naplánovány, začátkem dubna navštíví Slovensko, koncem měsíce pak zavítá do Rakouska.