Exšéf rozvědky Randák půjde před soud kvůli odměnám Nagyové

Praha - Státní zastupitelství podalo obžalobu na exšéfa rozvědky Karla Randáka. Poslalo ho před soud kvůli zveřejnění odměn šéfky Nečasova kabinetu Jany Nagyové. Informace o jejích příjmech se dostaly na veřejnost na počátku loňského roku. Randák považuje obvinění za vykonstruované. Spojoval ho například se svou zvažovanou kandidaturou na prezidenta. V případě odsouzení mu hrozí až pětileté vězení.

„Byla podána obžaloba pro trestný čin neoprávněné nakládání s osobními údaji,“ uvedla obvodní státní zástupkyně Šárka Pokorná. Bývalý šéf rozvědky čelí vyšší sazbě, protože údajně zveřejnil informace o Nagyové prostřednictvím médií. Spolu s Randákem půjde před soud za spolupachatelství ještě jedna osoba. Podle dřívějších informací deníku Mladá fronta DNES jde o bývalou zaměstnankyni úřadu vlády Lenku Pikorovou, která údajně výplatnice Nagyové získala a předala Randákovi.

Média loni informovala o tom, že Nagyová brala jako vrchní ředitelka Sekce kabinetu předsedy vlády základní plat kolem 30 tisíc korun. Ten se jí ale díky odměnám a příspěvkům několikanásobně zvýšil. Například v lednu 2011 dostala mimořádnou odměnu sto tisíc korun, v březnu prý měla na výplatní pásce dokonce celkem 273 tisíc korun hrubého, tedy cca 190 tisíc korun čistého.

Jana Nagyová
Zdroj: Tomáš Hájek/isifa/LN

Úřad vlády to zdůvodnil jejími mimořádnými pracovními výkony. Podle tehdejšího mluvčího úřadu Jana Osúcha si březnovou odměnu vysloužila například zpracováním podkladů pro Nečasovy pracovní cesty, organizačním zajištěním návštěv na vrcholné úrovni nebo za nasazení při organizaci a spolupráci při jednáních, která probíhala mimo stanovenou pracovní dobu. Lednovou odměnu pak dostala například za zajištění pracovních cest do Bruselu nebo přípravy podkladů pro vystoupení Nečase na tiskových konferencích.

Dotazům na plat Nagyové čelil Nečas dlouhodobě, odměny se řešily i na interpelacích ve sněmovně. Nečas ale odmítl cokoliv sdělit s tím, že jde o osobní údaj. Tvrdil navíc, že neví, kolik úřednice bere. Zveřejnění výše odměn pak označil za politický útok. Média podle něj přistoupila ke zveřejnění ukradených osobních dokumentů, čímž „překročila Rubikon“. Podobné odměny jako jeho blízká spolupracovnice prý dostalo v Úřadu vlády dalších 20 lidí.