Zemanovci volí nové vedení, předpokládají 10procentní volební zisk

Praha – Za účasti prezidenta Miloše Zemana se dnes ke svému historicky čtvrtému sjezdu schází Strana práv občanů ZEMANOVCI (SPOZ). Partaj, která má přibližně dva a půl tisíce členů a podle průzkumů z posledních měsíců by se dostala do parlamentu, bude volit nové vedení. Velkou šanci na předsednické křeslo má první místopředseda Zdeněk Štengl. Podporuje ho dosavadní lídr Vratislav Mynář, který musel z funkce odstoupit, aby mohl plnit své kancléřské povinnosti na Hradě. Mynář v rozhovoru pro ČT řekl, že předpokládá volební výsledek SPOZ na hranici 10 procent.

Členové a delegáti Zemanovců se sejdou v pražském TOP Hotelu na Chodově. Tedy na stejném místě, kde jejich čestný předseda Miloš Zeman očekával a poté i slavil své zvolení prezidentem. Čestný předseda Miloš Zeman vystoupí kolem poledne.

  • Po úspěchu Miloše Zemana v prezidentské volbě si SPOZ věří a chce získat křesla ve sněmovně. Zatím se strana podílí na vládě ve dvou krajích. Vratislav Mynář, vedoucí kanceláře prezidenta: „Velmi neskromně říkám: Úspěch pro mě není 5 procent, ale já předpokládám, že náš volební výsledek se bude blížit hranici 10 procent.“

Předsednické křeslo už nebude obhajovat dosavadní šéf strany Vratislav Mynář, po Zemanově inauguraci se stal kancléřem nové hlavy státu. Ještě před převzetím funkce Mynář v Interview ČT24 mimo jiné podotkl, že „bude chtít být víc politikem než podnikatelem.“ Zeman poté uvedl, že role ředitele prezidentovy kanceláře nemůže být využívána k politické propagaci jakékoli strany. Mynář nebude ani kandidovat na místopředsedu, zůstane pouze krajským lídrem ve Zlínském kraji.

Šéf prezidentské kanceláře v dnešní volbě svého nástupce vysloví podporu Zdeňkovi Štenglovi. Sedmačtyřicetiletý politik byl během loňských krajských voleb zvolen do zastupitelstva Pardubického kraje, kde se stal místopředsedou výboru pro regionální rozvoj a evropské fondy. Podle Mynáře je logické, aby se úspěšný krajský předseda z Pardubického kraje stal novým šéfem strany.

Vratislav Mynář a Miloš Zeman
Zdroj: ISIFA/MAFRA/Dalibor Glück

První místopředseda strany se jako člen Zemanova volebního týmu během přímé volby silně angažoval ve prospěch svého čestného předsedy. A i nyní tvrdí, že Zemanovci zůstanou svému předsedovi věrní. „… Zemanovci se nemohou odklonit od zemanovských idejí,“ řekl Štengl v rozhovoru pro iDNES.cz a dodal, že Zemanovci chtějí občanům nabídnout program, v němž jsou myšlenky Miloše Zemana.

Nechoďte do vlády, bude apelovat Zeman

Čestný předseda Zeman se na sjezdu objeví po desáté hodině odpoledne. Nově zvolený prezident už dopředu avizoval, že své straně bude v projevu rozmlouvat, aby se po parlamentních volbách snažila zasednout v koaliční vládě. SPOZ by podle Zemana neměla následovat „katastrofy“ malých politických subjektů, jako byly Věci veřejné, LIDEM, Strana zelených, Unie svobody, ODA či lidovci. „Protože platí, že každá malá strana, která se vecpala do vlády, krátce poté buď zanikla, nebo se alespoň nedostala do Parlamentu,“ poznamenal včera. 

SPOZ je jednou z nejmladších partají na české polické scéně. Zemanovci do politiky oficiálně vstoupili 17. října 2009, kdy se členové občanského sdružení Přátelé Miloše Zemana rozhodli založit stranu Strana práv občanů. Ta byla zaregistrována 14. prosince 2009. V lednu 2010 pak změnila svůj název na Stranu práv občanů ZEMANOVCI (SPOZ).

Podle průzkumů stranických preferencí se SPOZ většinou pohybuje pod pětiprocentní hranicí nutnou pro vstup do Sněmovny. Poslední dva průzkumy agentury STEM již straně přisuzují zisk nad pět procent, a tedy šest až sedm mandátů ve Sněmovně. Také podle nejnovějšího šetření agentury Median by strana získala 5,5 procenta hlasů. Oproti poslednímu únorovému průzkumu této společnosti to znamená zlepšení o 2,5 procentního bodu.

Preference SPOZ
Zdroj: ČT24

Strana, jejíž historie sahá do prosince 2009, kandidovala pouze v parlamentních volbách v květnu 2010. Do Poslanecké sněmovny se sice nedostala, její zisk 4,33 procenta hlasů byl však podle průzkumů klíčový pro sociální demokraty. Právě tyto hlasy, které Zemanovci sebrali levicové konkurenci, chyběly ČSSD k sestavení vlády.

Ve volbách do krajských zastupitelstev v říjnu 2012 SPOZ uspěla pouze v Pardubickém a Zlínském kraji, kde získala tři, respektive čtyři mandáty. V obou krajích se stala členkou koalice. V senátorských volbách nikdo z kandidátů Zemanovců zatím neuspěl, v horní komoře přesto SPOZ své zástupce má. A to díky přeběhlíkům. Od sociální demokracie přestoupili senátoři Vladimír Dryml a bývalý hejtman Jaroslav Palas. Spolu s komunisty a Severočechem Jaroslavem Doubravou vytvořili senátorský klub.

SPOZ vznikla z iniciativy občanského sdružení Přátelé Miloše Zemana, jehož cílem bylo vrátit bývalého premiéra a předsedu ČSSD Miloše Zemana „do veřejného života“. Hlavním iniciátorem těchto aktivit byl bývalý komunistický funkcionář, kontroverzní lobbista a blízký Zemanův spolupracovník Miroslav Šlouf. Ten je také jedním ze sponzorů SPOZ. Straně také poskytl finance jednatel firmy LUKOIL Aviation Czech Martin Nejedlý. Ruský ropný gigant ovšem veškeré spojení se Zemanovci několikrát odmítl.

  • Vratislav Mynář: „Já jsem to několikrát říkal, že Mirek Šlouf, kdyby byla pravda 10% z toho, co o něm média napsala a co se o něm mluví, tak má dneska kopyto a rohy a je z něj velkej ďábel. Ale vzhledem k tomu, že žádný kopyto a rohy nemá, tak si to nemyslím. Je to jenom démonizace médií.“

Vítězství Miloše Zemana v prezidentské volbě vábí k Zemanovcům nové členy. Celkem jich teď má strana kolem 2,5 tisíce.