Otěže nad Zemanovci po Mynářovi přebírá Štengl

Praha - Novým šéfem Strany práv občanů ZEMANOVCI (SPOZ) se podle očekávání stal její místopředseda pro Čechy Zdeněk Štengl. Výsledek byl zřejmý už před volbou, neboť Štengl neměl protikandidáta. Podpořil ho i končící předseda strany Vratislav Mynář, který funkci v čele strany neobhajoval. Podle přání prezidentského kancléře se obměnila většina vrcholného vedení strany. Štengla tak ve funkci prvního místopředsedy nahradil Martin Nejedlý, šéf tuzemské pobočky ropné společnosti Lukoil.

Štengl v kandidátském projevu rekapituloval svou dosavadní práci v SPOZ a zmínil hlavně úspěch v krajských volbách v Pardubickém kraji, v němž stranu vede. Její členy vyzval k práci na úspěchu ve sněmovních volbách, neboť „prezidentská strana nemůže a ani nesmí automaticky očekávat zisk deseti procent“.

„Nově zvolený papež nemusí nic vymýšlet. Jeho povinností je především nést dál myšlenky, které církvi zanechal Ježíš Kristus. My jsme také pouhými apoštoly, kteří myšlenky našeho prezidenta ponesou dál,“ prohlásil po svém zvolení nový předseda Zemanovců. Štengla kromě odstupujícího šéfa Mynáře podpořil také předseda senátorského klubu SPOZ, KSČM a Severočech Vladimír Dryml. „Vítězní koně se nepřepřahají,“ uvedl.

Od kriminální policie do čela Zemanovců

Sedmačtyřicetiletý Zdeněk Štengl byl během loňských krajských voleb zvolen do zastupitelstva Pardubického kraje, kde se stal místopředsedou výboru pro regionální rozvoj a evropské fondy. Jako první místopředseda strany a člen Zemanova volebního týmu se Štengl během přímé volby silně angažoval ve prospěch svého čestného předsedy.

Před vstupem do politiky Štengl pracoval 21 let u kriminální policie, z toho sedm let působil jako vedoucí kriminální policie obecné kriminality v Chrudimi. U ozbrojených složek skončil v roce 2006, poté podnikal jako ekonomický a bezpečnostní konzultant. V minulosti rovněž figuroval jako společník a člen statutárních orgánů několika společností.

Jak pravil Mynář: Druhým mužem ve straně je Nejedlý

Prvním místopředsedou SPOZ delegáti na doporučení bývalého předsedy strany Mynáře zvolili šéfa české pobočky ruského ropného gigantu Lukoil Martina Nejedlého. Dosud byl zástupcem předsedy pro ekonomiku a ve volbě neměl protikandidáta. V nynější volbě Nejedlý dostal 163 z možných 206 hlasů. Volilo ho o 13 delegátů více než nového předsedu Štengla.

Sjezd SPOZ
Zdroj: ČT24/Jaroslav Matyáš

Křeslo řadového zástupce šéfa strany obhájil místopředseda pro Moravu Radek Augustin. Novým místopředsedou se pak stal volební manažer Vladimír Kruliš. Zvolení obou spolu s šéfem moravskoslezské organizace Martinem Schubertem si přál Vratislav Mynář. „Tento tým společně dokáže dovést naši stranu do parlamentu,“ tvrdí Mynář. 

Pouze v případe Schuberta delegáti nevyslyšeli Mynářovo přání. O čtyři hlasy ho překonala šéfka plzeňské krajské organizace SPOZ Dita Portová. Nejméně hlasů pak získal František Zeman ze středočeské organizace. Z vedení strany odpadl místopředseda pro organizaci Josef Baxa, který nekandidoval.

Volba předsedy se neobešla bez komplikací. Sjezd strany během Štenglova projevu neplánovaně na zhruba dvě desítky minut přerušil výpadek elektřiny v celém Top hotelu Praha, kde se jednání konalo. Mnozí delegáti toho využili k odchodu ze setmělého jednacího sálu na oběd. Následoval je i Zeman, který ovšem zamířil do jiné části hotelu než ostatní delegáti.

Zemanovci zůstávají Zemanovci

Na sjezdu se kromě volby vedení probíral i název strany. Delegát z Karlovarského kraje Miroslav Kamenický totiž navrhl, aby se odstranil dodatek „Zemanovci“. „Nikde ve světě to žádná větší demokratická strana nemá uvedeno,“ vysvětloval svůj návrh Kamenický. 

Sjezd SPOZ
Zdroj: ČT24/Jaroslav Matyáš

Pojmenování Strana práv občanů je podle něj kvalitní. Při hlasování ale neuspěl, pro návrh hlasovalo jen šest delegátů, podle vyhlašovatelky výsledků byla „magická menšina“ proti a
menší většina se hlasování zdržela. Sjezd nepřijal ani další jeho návrhy týkající se například podpory mladých zaměstnanců a živnostníků a přidělování vládních křesel odborníkům bez ohledu na stranickou příslušnost.

Prezident a čestný předseda SPOZ Miloš Zeman předtím v projevu uvedl, že dodatek názvu strany nikdy nepoužíval. „Spolu s poděkováním za pomoc v kampani bych vám poprvé chtěl říci, že jsem členem Strany práv občanů Zemanovci,“ zakončil svá slova na sjezdu.

Zemanovci obměnili vedení, prezident popřál štěstí (zdroj: ČT24)