Květná neděle otevřela pašijový týden

Praha - Křesťanům začíná nejdůležitější období v roce - svatý neboli pašijový týden. Na dnešní den připadla Květná neděle, kdy si věřící připomínají vjezd Ježíše Krista do Jeruzaléma, kde ho lid přivítal palmovými ratolestmi. Právě palmové ratolesti dnes požehnal kardinál Dominik Duka v bazilice svatého Jiří na Pražském hradě.

Květnou nedělí začíná svytý týden, po němž následují Velikonoce, které vyvrcholí za týden Velikonočním pondělím. Bohoslužby se budou konat po celém křesťanském světě. Papež František dnes na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu sloužil mši a v poledne vedl modlitbu Anděl Páně.

Dominik Duka, arcibiskup pražský:

„Je to vlastně událost, která nám připomíná závěr Ježíšova života, který byl nesmírně dramatický. Když si uvědomíme, že přijížděl na oslíku do Jeruzaléma a lidé ho vítali jako krále…“

Oslavy se konaly i v Česku. Liturgický průvod připomínající vjezd Ježíše Krista do Jeruzaléma vyšel z baziliky svatého Jiří do svatovítské katedrály, kde kardinál Duka odsloužil slavnostní mši. „Je to uvítání Krista v Jeruzalémě, původně z židovských svátků,“ vysvětluje sestra Dominika.