ČSSD vyzývá Svobodu k rezignaci. Je to úsměvné, reaguje primátor

Praha/Brno - Místopředseda ČSSD a šéf asociace krajů Michal Hašek vyzval pražského primátora Bohuslava Svobodu (ODS) k rezignaci, odejít by podle něj měl kvůli obvinění v kauze Opencard. Stejnou výzvu pak Svobodovi adresovali i sociálnědemokratičtí zastupitelé v hlavním městě včetně Karla Březiny. Svoboda to považuje za velmi úsměvné s poukazem na nedávné Březinovy opletačky se zákonem kvůli podvodu. Soud zastupitele osvobodil.

Podle zastupitelského klubu ČSSD by měla odejít i radní Eva Vorlíčková (TOP 09), která je prý za projekt Opencard odpovědná. Další pražští radní obvinění kvůli opencard by podle zastupitelů ČSSD měli své působení ve funkcích zvážit. O tom, že ostatní členové pražské rady by měli své setrvání ve funkci zvážit, hovořil i Hašek.

„Je to poprvé v historii krajů, neboť Praha je také kraj, kdy je obviněna celá rada,“ prohlásil Hašek v Brně. Svoboda by měl podle něj rezignovat nejen na funkci pražského primátora, ale i na post místopředsedy asociace krajů. Je nemyslitelné, aby tyto funkce vykonával člověk, který byl obviněn policií ze spáchání trestného činu, míní Hašek.

„Připadá mi to velmi úsměvné,“ reagoval na výzvu ČSSD primátor Svoboda. Podle něj je to jako se rčením „zloděj křičí, chyťte zloděje“. Poukázal na případ sociálnědemokratického zastupitele Karla Březiny, který donedávna čelil obžalobě z podvodu.

Bém zaútočil na zastupitele TOP 09, vyzval je k rezignaci

Celou situaci komentoval bývalý primátor Pavel Bém (ODS), podle něj nemá situace v historii vedení města obdoby. „Je pro mne osobně naprosto nepochopitelné, že současné vedení města, reprezentované především TOP 09, po dvouleté kritice ceny a údajné netransparentnosti při zavádění projektu Opencard, namísto úspor a nápravy chyb, rozhodne absolutně netransparentním způsobem a ze dne na den celý projekt sedminásobně prodraží. Takový krok bych si nikdy nedovolil,“ uvádí Bém. Mělo by podle něj dojít ke svolání mimořádného zastupitelstva a „vyvození důsledků pro všechny, kterých se obvinění týká“.

„Ale to jistě nemusím radit politikům, kteří už dva a půl roku nedělají nic jiného, než že kritizují minulost a zaštiťují se tzv. bojem s korupcí,“ doplnil Bém s výzvou náměstka Tomáše Hudečka a radní Vorlíčkové k rezignaci.

Pavel Bém
Zdroj: isifa/LN/František Vlček

Pavel Bém opustil ODS poté, co byly zveřejněny odposlechy jeho rozhovorů s lobbistou Romanem Janouškem v Praze, z nichž plyne, že Janoušek spolurozhodoval o prodeji majetku, o územním plánu či o vedení akciových společností hlavního města Prahy. Bémovi také zajišťoval zahraniční cesty, schůzky s politiky nebo nákupy luxusního zboží. V lednu ale Béma rada místního sdružení ODS v Praze 6 přijala zpět do svých řad.