Rozhodčí triumvirát je kompletní, Diag Human ho opět zpochybňuje

Praha - Pražský vrchní soud potvrdil ekonoma Jiřího Schwarze jako třetího rozhodce přezkumného senátu v arbitrážním sporu České republiky s firmou Diag Human. Skupina arbitrů je tak kompletní, jejich úkolem je přezkoumat rozhodčí nález z roku 2008 o nároku firmy na osm miliard korun. Firma ale s rozhodnutím vrchního soudu nesouhlasí.

Arbitráž se týká údajně překaženého obchodu s krevní plazmou. Diag Human si nárokuje mnohamiliardové odškodnění a rozhodci mu v roce 2008 přiznali náhradu škody přes osm miliard korun.

V přezkumném rozhodčím senátu měl původně zasednout jeden člen jmenovaný ČR, jeden firmou a jeden soudem. V listopadu 2008 byli jako rozhodci určeni někdejší proděkan plzeňské právnické fakulty Milan Kindl za stát, švýcarský právník Damian Della Ca za Diag Human a prezident Hospodářské komory Petr Kužel.

Diag Human
Zdroj: ISIFA/ČT24/www.diaghuman.eu/Vojtěch Rejl

Soudkyně Yvona Svobodová konstatovala, že rozhodčí smlouva, podle které se má senát sestavit, neurčuje postup pro případ, že některý z arbitrů odstoupí, což se stalo. „Pak je potřeba obrátit se na zákon. Smlouva je stručná a sporné body vůbec neřeší, nelze pak svalovat vinu jeden na druhého. Kdokoli se mohl obrátit na soud a učinila tak Česká republika,“ uvedla.

Advokátka firmy Iva Duchoňová řekla, že podá dovolání k Nejvyššímu soudu, rozhodnutí dále nekomentovala. Mluvčí ministerstva zdravotnictví Viktorie Plívová v tiskové zprávě uvedla, že úřad verdikt vítá. „Tímto krokem je přezkumný rozhodčí senát po třech letech obstrukcí firmy Diag Human opět kompletní,“ napsala.

Vedoucí právního oddělení MZ David Kotris o kauze Diag Human: „Taktika této firmy je napadat a rozporovat jakékoli rozhodnutí a v podstatě obstruovat celý spor tak, aby přezkumný rozhodčí senát nebyl ustanoven. Nicméně v momentě, kdy bude doručeno toto rozhodnutí, přezkumný senát může zasednout.“

Advokát Diag Human Jan Kalvoda: „Osobně to rozhodnutí docela vítám, protože znamená konec hry na fér proces. Teď je každému jasné, že když si jedna strana sporu jmenuje všechny tři rozhodce v kauze, že to asi nebude s principem rovnosti před zákonem tak žhavé. Podle mého soudu znamená dnešní rozhodnutí tak markantní zásah do fér procesu, že tomu porozumí úplně každý včetně orgánů Evropské komise a Evropského parlamentu, které jsme na to už upozornili.“

Firma má za to, že se ČR snaží pomocí soudů jmenovat všechny rozhodce. Schwarz nahradil původně jmenovaného Della Ca, který z případu odstoupil kvůli pochybnostem o nestrannosti senátu. Právníci Diag Human uvádějí, že vrchní soud neměl o čem rozhodovat, protože Švýcara již dříve nahradil po jmenování firmou jeho krajan Max Bauman. Dále namítají, že Schwarz není nestranný, protože se například netají přátelskými vztahy s někdejším premiérem Mirkem Topolánkem a byl poradcem různých ministerstev.

Podle českého státu neměla firma pravomoc dodatečně ustavit rozhodce. Měla se prý obrátit na soud, což včas neudělala a případ schválně zdržuje. ČR mezitím navrhla soudu jmenovat dalším arbitrem právě ekonoma Schwarze.