Klaus měl jako nastupující prezident větší podporu než Zeman

Praha - Více než polovina lidí si myslí, že Miloš Zeman bude lepší prezident než Václav Klaus. Nyní už bývalému prezidentovi před inaugurací Zemana věřila jen čtvrtina dotázaných. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM, který proběhl ve dnech 28. února až 8. března 2013. Na otázky odpovídalo 1 091 respondentů.

Názor, že Zeman bude lepší než jeho předchůdce Klaus, sdílelo 55 procent občanů. Přibližně stejný počet lidí věřil Zemanovi i v roce 1998, kdy nastoupil do funkce premiéra. Klaus měl ale jako nastupující prezident podporu větší, v roce 2003 mu věřilo 59 procent občanů. 

Zemanovi věří častěji levicově orientovaní lidé, jejich podíl činí 77 procent. Důvěru mu vyslovila také polovina voličů středových stran a necelá čtvrtina zastánců pravicových stran. Častěji se také těší přízni lidí, kteří považují materiální zajištění své domácnosti za špatné. Klaus má naopak podporu 39 procent pravicově orientovaných lidí a čtvrtiny středově orientovaných. Z příznivců levice mu věří 14 procent dotázaných.

Méně než polovina lidí (44 procent) je pak pro alespoň částečné zvýšení prezidentských pravomocí. Názor na tuto oblast se nezměnil ani po přímé volbě.