Osm členů z gangu daňových podvodníků míří do vazby

Ostrava – Soudkyně poslala do vazby osm členů gangu, který měl podle žalobce krátit daně při obchodech s elektronikou. Rozhodování soudu provázela v Ostravě mimořádná bezpečnostní opatření. Organizovaná skupina prodávala zboží dovezené ze zahraničí, ale neplatila za něj DPH. Její členové si tak údajně přišli nejméně na 350 milionů korun.

Soudkyně vyhověla všem osmi návrhům pro uvalení vazby. Dalších pět osob bude vyšetřováno na svobodě. Případ je složitý, už teď má spis 30 tisíc stran, žalobce odhaduje, že soud s obviněnými začne nejdříve za rok.

Skupinu zatkla zásahová jednotka v pondělí nad ránem. Stovky protikorupčních policistů zasahovali po celé republice. Celkem bylo zadrženo 19 lidí, 13 si rovnou vyslechlo i obvinění. Prohlídky probíhaly na Olomoucku, severní Moravě, Vysočině, v Praze a Brně. Policisté v kuklách a s brokovnicemi zásahovali například v rozlehlé novostavbě na Frýdecko-Místecku.

Podle žalobce Víta Koupila nakoupila skupina v Honkongu nebo Dubaji mobilní telefony, vyložila je na letišti v Bratislavě a zboží pak putovalo do meziskladů na Ostravsku. Od zákazníků sice DPH firma vybrala, státu už ho ale neodvedla. „Vždy to byla prázdná firma bez majetku, nefunkční. Jejími jednateli byly nastrčené osoby v pozici bílých koňů, takže na ně formálně přenesli veškerou daňovou povinnost,“ řekl České televizi.