Šídlo: Pravda a láska nezvítězila, ale zdravý rozum nad populismem ano

Praha – České deníky se dnes ve svých komentářích většinou shodují, že Ústavní soud rozhodl správně, když zastavil řízení o žalobě Senátu vinící bývalého prezidenta Václava Klause z velezrady. Podle komentátora Hospodářských novin Jindřicha Šídla sice verdiktem Ústavního soudu nezvítězila pravda a láska nad lží a nenávistí, ale zdravý rozum nad populismem ano. Redaktor Mladé fronty DNES Luděk Navara se zase domnívá, že se Ústavní soud nenechal vtáhnout do politických bojů a ukázal i opravdovou velkorysost.

„Ústavní soudci dospěli patrně k nejrozumnějšímu možnému řešení,“ píše Šídlo. Verdikt podle něj zřejmě přijali s ulehčením i levicoví senátoři, kteří s nápadem na žalobu přišli. „Přece jen je to důstojnější 'exit strategy', než kdyby Ústavní soud nakonec zjistil, že se Klaus žádné velezrady nedopustil,“ podotýká s tím, že volič si snad jejich hrdinský boj zapamatuje alespoň do příštího podzimu, kdy bude řada senátorů obhajovat mandát.

„Klausova éra si samozřejmě své zhodnocení zaslouží… Řada jeho kroků byla skutečně velmi neortodoxních a sporných. To se ale, pokud to má mít nějaký smysl, nemůže odehrávat v atmosféře všeobecné hysterie, kde se na jedné straně hází slova “velezrada„ a na druhé straně premiér zcela neadekvátně reaguje výzvou k odchodu oponentů z politiky,“ uzavírá Šídlo. Jediný, kdo se tím podle něj docela baví, je Václav Klaus.  

MF Dnes: Ústavní soudci dali ve středu lekci mnohým politikům

Podle redaktora Mladé fronty DNES Luďka Navary nevyužili ústavní soudci příležitost k pomstě za to, jak přezíravě se Klaus k jejich instituci choval a jaké nesnáze jim způsobil tím, že odmítl navrhovat jejich nové kolegy: „Bylo by jen logické a nepřekvapivé, kdyby toho arogantního pána s knírkem, který evidentně opovrhuje právem stejně jako právníky, alespoň trochu podusili.“

Proces, v němž by se Klaus musel zodpovídat z velezrady, by podle Navary sledovala celá Evropa. Ústavní soud se ale nenechal vtáhnout do politických bojů a ukázal i opravdovou velkorysost. „Ústavní soudci tak dali ve středu lekci mnohým politikům,“ soudí autor. Je ale podle něj škoda, že v sobě soudci nemají ani kousek citu pro dramatično: „Ruku na srdce: ten Klaus na lavici obžalovaných, nebyla by to lepší show?“

Podle Lidových novin se měli iniciátoři žaloby rozhoupat k jejímu podání dřív, jenže odvahu sesadit Klause z úřadu nabrali teprve pět minut po dvanácté. „Celá lapálie nedopadla tím nejhorším možným způsobem - že by ochránce ústavnosti tomuto divadlu politické msty propůjčil jeviště - ale tím druhým nejhorším,“ domnívá se komentátor deníku Martin Weiss. Příznivci žaloby si totiž podle něj i nadále budou myslet, že měli věcně pravdu, a Václavu Klausovi je možná líto, že nedostal příležitost se s nimi v Brně veřejně rétoricky utkat. „Své odpůrce vždy považoval za neschopné. A tihle mu svou zbabranou obžalobou dali za pravdu,“ uzavírá Weiss.