Skupina podvodníků s elektronikou připravila stát o téměr půl miliardy

Praha - Skupina, kterou policie v pondělí zadržela kvůli krácení daní při obchodech s elektronikou, způsobila škodu 450 milionů korun. O dalších zhruba 280 milionů se pachatelé zkrátit daň pokusili. Na dnešní tiskové konferenci to oznámil šéf protikorupční policie Tomáš Martinec. Všech 19 zadržených detektivové obvinili a 14 z nich bylo dnes dopoledne vzato do vazby.

Ve skupině zadržených pachatelů jsou převážně podnikatelé, ale také nastrčené osoby, tzv. bílí koně. „Pachatelé byli z České republiky, jeden z nich je občanem Polska,“ uvedl Martinec. „Prozatím jsme škodu vyčíslili na 450 milionů korun, ale předpokládáme, že škoda bude následně ještě vyšší,“ doplnil.

Protikorupční policie se případem zabývala více než rok. Na případ upozornila a v rámci prověřování s kriminalisty aktivně spolupracovala Finanční správa ČR. „Daňová správa na podzim 2011 detekovala některé transakce, na jejichž základě byly uplatňovány daňové odpočty. Tyto transakce se od začátku jevily ne zcela jako důvěryhodné,“ popsal šéf Generálního finančního ředitelství Ladislav Knížek, jak jeho podřízení podvody objevili.

„Ekonomickou podstatou těch transakcí bylo vylákání nadměrného odpočtu daní ze státu,“ konstatoval Knížek. Skupina podle policie dovážela elektroniku, zejména mobilní telefony a tablety, v cenách bez DPH ze zemí Evropské unie prostřednictvím zhruba 90 k tomu vytvořených obchodních společností, které byly ovládány nastrčenými lidmi.

„Zboží mělo být následně přeprodáváno v rámci řetězce obchodních společností, jejichž jednatele měli tvořit takzvaní bílí koně. Povinnost odvést daň na vstupu tak měla být přenesena na nastrčenou společnost v pozici pořizovatele zboží,“ vysvětlil mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Policie o případu rozsáhlého krácení daní (zdroj: ČT24)

Podle něho byla po několika přeprodejích elektronika s navýšenou cenou vyvezena do zahraničí mimo EU, konečný vývozce si pak nárokoval osvobození od daně a čerpal nadměrné odpočty DPH.

Kriminalisté v pondělí zatýkali po celé České republice. „Realizace probíhaly zejména v Moravskoslezkém kraji, Jihomoravském kraji, v Kraji Vysočina a v Praze,“ řekl Martinec. Bylo přitom provedeno několik desítek domovních prohlídek nejen v ČR, ale i na Slovensku a v Polsku.

Do akce se zapojilo přes 600 policistů. Detektivové obviněným zajistili 17 nemovitostí v hodnotě zhruba 120 milionů korun, kromě toho zablokovali i další peníze na bankovních účtech. Podle Martince byl policejní zásah jedním z největších v historii české policie.