Časté horečky dětí nemusí být angína ani chřipka

Praha - Syndrom periodické horečky patří mezi nové nemoci a tuzemští pediatři se s ním setkávají stále častěji. Hlavně proto, že ho dokážou líp rozpoznat a odlišit od jiných chorob. K hlavním příznakům patří vysoké teploty, malátnost nebo nateklé mandle. U dětí se opakují i několik let a v dospívání pak samy od sebe odezní.

Takzvaný syndrom periodických horeček je poměrně vzácná nemoc, která u malých dětí vyvolává záchvaty vysokých teplot, které se opakují pravidelně po týdnech nebo měsících po dobu i několika let. Ovšem nemůže za ně infekce, ale porucha imunity nebo genetika. V dospívání většinou horečky odezní úplně. Důvod náhlého zmizení nemoci, stejně jako příčina nemoci, je zatím nejasný.

Pediatři periodické horečky odhalují stále častěji. „Diagnostika je častější ve smyslu, že lékaři se na to více zaměří, aby děti s opakovanými horečkami zbytečně nedostávaly antibiotika a abychom tak šetřili jejich zdraví a imunitu,“ řekla dětská lékařka Renáta Růžková.

Tyto periodické horečky tak lékaři léčí podle hesla „sleduj a čekej“, případně léčí jen záněty nebo podávají kortikoidy. To ale neplatí o horečkách s možným genetickým základem. Mají horší průběh a nemusejí vymizet. Takových případů jsou ale v Česku maximálně desítky.

Reportáž Lenky Drmotové (zdroj: ČT24)