Exsenátora Nováka zatkla policie, obávala se jeho útěku do USA

Chomutov - Bývalého senátora ODS a exstarostu Chomutova Alexandra Nováka zadrželi dopoledne policisté na soudní pokyn přímo v jeho chomutovské kanceláři. Soud už předtím rozhodl, že údajně špatný zdravotní stav politika není důvodem pro odklad čtyřletého trestu za korupci. Podle místopředsedkyně soudu Lenky Chalupové příkaz k dodání do výkonu trestu s usnesením soudu přímo nesouvisel. „Z operativní činnosti detektivů vyplynula informace, že by mohl uprchnout do zahraničí, konkrétně do Spojených států amerických,“ doplnila mluvčí policejního prezidia Zuzana Součková. Podle informací ČT měla navíc policie podezření, že si Novák v USA už pořídil nemovitosti.

„Uvedená osoba byla dnes v dopoledních hodinách zatčena v Chomutově, a to na základě příkazu k dodání do výkonu trestu odnětí svobody. V současné době se již nachází ve vazební věznici Praha-Pankrác, kde nastoupil svůj trest,“ uvedla Součková.

Okresní soud v Chomutově rozhodl, že Novákův zdravotní stav není překážkou v tom, aby nastoupil do vězení. Proti verdiktu bylo podle Chalupové možné podat do tří dnů od doručení usnesení stížnost, která má odkladný účinek. Změna ale nastala ve chvíli, kdy policie Nováka převezla do vazební věznice a nastoupil tak výkon trestu. Podle soudkyně se tak nyní nebude rozhodovat o odkladu, ale o přerušení výkonu trestu: „Jeho zdravotní stav bude zkoumán v rámci možností, které poskytuje věznice.“ Pokud věznice shledá, že důvody pro přerušení trestu jsou, podá příslušnou žádost sama.

Lenka Chalupová, místopředsedkyně Okresního soudu v Chomutově: „Nebyly shledány důvody pro odklad výkonu trestu, nebyla zjištěna taková onemocnění, která by v souvislosti s výkonem trestu odnětí svobody bezprostředně ohrožovala život odsouzeného.“

Jan Růžek, obhájce: „Pokud znalecký posudek nyní říká, že klient může nastoupit výkon trestu, tak ho samozřejmě budu chtít vidět.“

Novákův obhájce Jan Růžek ještě před zadržením svého klienta ČT řekl, že se chce nejprve podívat na usnesení soudu: „Přečteme si, o co to soud opírá, sejdeme se s klientem a podle toho se rozhodneme, zda opravný prostředek podáme.“ Advokát Jaroslav Ortman má ale na věc jiný názor. V situaci, kdy soud nevyhoví žádosti o odklad nástupu trestu, není podle něj stejně stížnost přípustná. Novák nyní může jen předložit zdravotní dokumentaci a čekat, jak věznice rozhodne. Možnosti odsouzených podle Ortmana zkrátila novela, která reagovala na zneužívání institutu odkladu výkonu trestu.

Jak je na tom nyní Novák po zdravotní stránce, Růžek neví. Přiznal jen, že před časem prodělal mozkovou příhodu. Víc nechtěl prozradit ani soud, už dříve to odmítla i vězeňská služba.

Rozsudek padl loni v červenci a v prosinci už měl bývalý senátor nastoupit do věznice. Kvůli zdravotním potížím to ale nedoporučila vězeňská služba, konečné slovo tak bylo na chomutovském soudu. Nováka, odsouzeného za korupci, přijali do nemocnice na začátku prosince – v ten samý den plánovaného nástupu do vězení.

Dům Alexandra Nováka v Chomutově
Zdroj: ČT24

Případ údajného úplatku se datuje do roku 1999. Chomutov tehdy prodal akcie Severočeské energetiky a Severočeské plynárenské společnosti za více než 317 milionů korun německé firmě VNG Leipzig, která za zprostředkování koupě poslala 2,27 milionu marek Petru Schmelovi. Podle obžaloby ale neskončily u něj, nýbrž na rakouském soukromém účtu Novákových.

Novák je považován za jednoho z nejvlivnějších členů severočeské ODS. V letech 1998 až 2002 byl starostou Chomutova, mezi roky 2000 a 2006 seděl za Chomutovsko v Senátu a byl i ve výkonné radě ODS. Za přijetí úplatku ve výši 43 milionů korun původně dostal dvouletou podmínku, ale odvolal se i proti tomu a letos v červenci mu krajský soud změnil trest na čtyřletý a nepodmíněný.