Podpora EU: Handicapovaným pomůžou ergodiagnostická centra

Praha - Evropská unie pošle 23 milionů na podporu handicapovaných, konkrétně na projekt sedmi nových ergodiagnostických center. Jde o speciální rehabilitační místa, díky kterým si pacienti s tělesným i mentálním postižením budou moci snáze najít práci.

Lidí, kteří se i přes své postižení snaží najít práci, je v Čechách téměř 700 000. „Pro tuto skupinu je nezaměstnanost daleko větším problémem než pro jiné skupiny obyvatelstva,“ říká Jaroslava Strnadová ze Správy služeb zaměstnanosti ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV). 

Cílem ergodiagnostického vyšetření je sestavit pacientovi konečnou zprávu pro Úřad práce. „Zpráva vymezuje, co by ta osoba mohla dělat, kde by se mohla uplatnit. Vymezuje její schopnosti, se kterými by měl úředník Úřadu práce pracovat tak, aby vhodně nastavil tzv. individuální pracovní plán,“ dodává Iveta Vernerová z MPSV. Speciální rehabilitace už zpátky do práce vrátili přes 100 pacientů. 

Nová ergodiagnostická centra (zdroj: ČT24)

Do roku 2015 v České republice vyroste sedm nových ergodiagnostických center, která pak pomohou najít novou práci postiženým pacientům. "Náklady na projekt Pregnet jsou cca 23 milionů korun, z čehož 85 procent prostředků je z Evropského sociálního fondu a 15 procent jde z Národních fondů," doplňuje Vernerová.

Prvních šest ergodiagnostických center nabídlo svá vyšetření pacientům už v roce 2004 díky projektu Rehabilitace - aktivace - práce. Jen pro srovnání: v sousedním Rakousku handicapovaní mohou využívat těchto služeb ve více než 300 zařízeních.