TOP 09 proti konci sKaret, prý by se tak vyhodily miliardy

Praha - TOP 09 nebude souhlasit s úplným zrušením sKaret. Po jednání předsednictva strany to uvedl předseda Karel Schwarzenberg. Premiér Petr Nečas (ODS) - který nedávno doporučil projekt úplně zastavit - uvítá, když mu Schwarzenberg vysvětlí, v čem je sKarta tak výhodná, proč by měla být zachována. Na svém doporučení prý trvá.

Systém odstartoval loni pod vedením tehdejšího ministra práce Jaromíra Drábka (TOP 09). Karty kritizuje opozice, odbory, rada postižených, ombudsman, ochránci osobních údajů i někteří koaliční politici. Podle místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska může za premiérovým doporučením být nervozita občanských demokratů z klesajících preferencí a jejího předsedy Nečase z toho, že „je na odpis“.

Nečas ale tvrdí, že vina je na straně ministerstva práce, které pod vedením Drábka původně dobrou myšlenku „dobrovolně využívaných elektronických platebních prostředků, směřovanou především k zamezení zneužívání sociálních dávek“ zdiskreditovalo. "

Karel Schwarzenberg:

„Je taková představa, že se miliardy vyhodí do vzduchu, pouze aby se teď podlehlo politické náladě. S tím nebudeme souhlasit. Konec.“ 

Reakce Petra Nečase:

„Od Karla Schwarzenberga uvítám vysvětlení, v čem je sKarta natolik výhodná a jestli plní všechny potřebné funkce, že bychom ji měli zachovat.“

Systém provozuje Česká spořitelna, má na to smlouvu do roku 2024. K sKartě u ní musí mít lidé účet, přes který k nim dávky plynou. Podle ministryně práce Ludmily Müllerové (TOP 09) by povinné zřízení spořitelního účtu mohlo být protiústavní. Přišla s návrhem, aby karty sloužily povinně jen jako průkaz pro příjemce dávek, konto k nim by bylo dobrovolné. „Ne, jiný návrh na vládu neponesu,“ řekla dnes.

Sociální karty mělo koncem března podle mluvčího úřadu práce celkem kolem 268 000 lidí. Odmítlo je přes 4 300 osob. Podle plánu je měl dostat milion osob. Podle smlouvy ministerstva se spořitelnou má přes sKarty putovat alespoň 98 procent dávek a v budoucnu i penze. Generální ředitel banky Pavel Kysilka před nedávnem uvedl, že projekt stál zatím kolem 300 milionů. Při ukončení by se tedy jednalo nejspíš i o případném vyrovnání.

Kalousek minulý týden ukončení projektu označil za „vylití vaničky i s dítětem “, podle něj mají sKarty potenciál. Podle místopředsedkyně TOP 09 Heleny Langšádlové se navíc elektronizaci státní správy Česko do budoucna stejně nevyhne.