Padlo rozhodnutí o amnestii pro Berku, zatím se neví jaké

Olomouc – V kauze údajně zmanipulovaných konkurzů soudce Jiřího Berky padlo rozhodnutí týkající se stížností státního zástupce na amnestii. Rozhodl o nich v závěru minulého týdne Olomoucký vrchní soud v neveřejném jednání. Dokud nebudou s výsledkem obeznámení účastníci řízení, nechtějí ho soudci komentovat. Stížnosti se týkaly rozhodnutí táborského krajského soudu, který u Berky a některých dalších obžalovaných na základě prezidentské amnestie zastavil stíhání.

„Mohu potvrdit, že náš soud o stížnosti rozhodl ve čtvrtek v neveřejném zasedání. S ohledem na již známou věc, že účastníci řízení se musí dozvědět, jak a proč jsme rozhodli tak, jak jsme rozhodli, z našeho rozhodnutí, a nikoli z médií, pak nemohu zatím blíže komentovat naše rozhodnutí,“ uvedl mluvčí soudu Petr Angyalossy. 

Táborský krajský soud dříve v plném rozsahu amnestoval Berku, Daniela Thonata a Lubora Kindla. Částečně pak Vladislava Větrovce a Martu Čihákovou. Berka je stíhán za účast na zločinném spolčení a zneužívání pravomoci veřejného činitele. Odvolací soud dostal spis na stůl v únoru a musel prozkoumat, zda byla amnestie správně použita či ve správném rozsahu, ať už ve vztahu k rozsahu trestné činnosti, nebo k jednotlivým obžalovaným.  

Kauza podezřelých konkurzů se táhne od roku 2003. Jde o jeden z nejrozsáhlejších případů v historii české justice, v němž je obžalováno 12 lidí. Devět jich krajský soud v roce 2010 nepravomocně odsoudil za účast na zločinném spolčení se škodou velkého rozsahu, tři zprostil obžaloby. Devítileté tresty dostali konkurzní soudce Berka, konkurzní správce Daniel Thonat a bývalý prorektor Vysoké školy Karla Engliše v Brně Vladislav Větrovec. Kauzu loni vrátil olomoucký vrchní soud, k němuž se odvolalo sedm z devíti obžalovaných i žalobkyně, k novému projednávání do Tábora. Krajský soud měl prý lépe rozsudek zdůvodnit.