Až 50 mladistvých v Česku ročně řeší problémy sebevraždou

Praha – V průměru tři teenageři denně volají na Linku bezpečí kvůli tomu, že nechtějí dál žít. Počet sebevražedných hovorů se za posledních pět let zdvojnásobil. S myšlenkou na sebevraždu si u nás pohrává čím dál víc dětí a mladistvých. Navíc třetí nejčastější příčinou úmrtí dětí u nás jsou právě sebevraždy.

Někdy doženou mladistvé k sebevraždě zdánlivě nepodstatné věci, někdy naopak vážné problémy. Sebevraždu volí lidé kvůli vzhledu, ale také třeba kvůli úmrtí v rodině. Na Lince bezpečí zaznamenávají různé telefonáty: „Kdybych tu nebyla, všem se uleví. Jsem pro ně zklamání. Parchant, který to nikam nedotáhne,“ volala na Linku bezpečí třeba jedna šestnáctiletá dívka. Podle sociálního pracovníka Jana Kaňáka jde o taková volání o pomoc, které člověk v tu chvíli zvládne. „Pro člověka není snadné za někým přijít a říct mu, že se chce zabít. Pořád je to velké stigma,“ vysvětlil.

I autonehody nebo úrazy bývají často předem promyšlené

„Za loňský rok jsme překonali takovou smutnou hranici tří sebevražedných hovorů za den,“ řekl vedoucí Linky bezpečí Peter Porubský. Ročně spáchá v Česku sebevraždu padesát mladých lidí. To jsou pro představu dvě školní třídy. Těch nedokonaných pokusů jsou ale tisíce. I úrazy nebo autonehody někdy bývají předem promyšlenou sebevraždou. „Už to mám promyšlené. Tajně jsem mámě vzala nějaké prášky na spaní,“ zaznívá třeba v telefonátu.

Podle psychiatra z Fakultní nemocnice Brno Pavla Theinera si děti koncept smrti vytváří kolem osmi let. „Do té doby bývají sebevraždy minimální, možná je to nový trend, že se nám několikrát objevily takto malé děti, které měly vážný úmysl zemřít a řešit svou zoufalost v životě,“ dodal.

Internet teenagerům nenahradí mechanismy začlenění se, tvrdí odborník

V užívání drog jsou čeští školáci rekordmany. Také sebevraždy dětí jsou v Česku častější než jinde v Evropě. „Často slýcháme, že je nikdo neposlouchá, že na ně nikdo nemá čas. Chybí podpůrné mechanismy, dříve byl každý někam začleněný, měl skupinu nebo chodil do organizovaného kroužku. To tady chybí, ty skupiny na internetu to nenahrazují,“ vysvětlil Theiner. Právě na internetu teenageři o sebevraždě velmi často a hlavně otevřeně mluví.

Příliš mladí na smrt (zdroj: ČT24)