Nová metoda umožňuje vyšetřit srdce dětí bezbolestně

Praha – Novou metoda vyšetření srdce dětských pacientů představila pražská nemocnice Motol. Lékařům umožní detailní pohled na srdce, díky kterému snáze odhalí jeho vady. Nová metoda je navíc bezbolestná a děti během ní mohou poslouchat třeba i hudbu.

Nový program pro magnetickou rezonanci pomůže lékařům naplánovat, jak mají při operaci postupovat. Kromě toho, že věrně zobrazí strukturu srdce, dokáže zachytit i jeho funkci. Na rozdíl od klasické metody, tzv. katerizace, je nový způsob vyšetření srdce bezbolestný a děti ho mohou podstoupit opakovaně. Těm nejmenším navíc vše zpříjemní promítání a hudba.

„Nejčastější vrozenou vadou je defekt mezikomorové přepážky, což je vlastně díra v té přepážce, která umožňuje zkratování krevního toku, ale to je poměrně snadno odstranitelná vada,“ uvedl primář Dětského kardiocentra Jan Janoušek.

V dnešní době už jsou lékaři schopní léčit téměř všechny vrozené nemoci srdce. V Česku se ročně narodí až 800 dětí s vrozenou srdeční vadou, třeba v motolské nemocnici lékaři úspěšně vyléčí 99 procent takových pacientů. 

Reportáž Terezy Stárkové o vyšetření srdce (zdroj: ČT24)